Regenbogen, Pride Games en Netta tijdens Antwerp Pride

04/07/2018 - 16:44
nieuws
Laserinstallatie in regenboogkleuren in de lucht
De elfde editie Antwerp Pride vindt van donderdag 9 tot en met zondag 12 augustus plaats onder het thema ‘Identiteit’. Op de persconferentie in het Antwerpse Havenhuis werden een aantal nieuwigheden voorgesteld zoals een nieuwe locatie voor het Closing Festival en de eerste editie van de Pride Games. De Antwerp Pride pakt, in samenwerking met Het Roze Huis - çavaria, uit met een debat met de Antwerpse lijsttrekkers. Een andere blikvanger wordt het optreden van Netta, de winnares van het Eurovisiesongfestival 2018. Zij maakt haar opwachting tijdens de Pride Night. Verder zal er tijdens Pride Week een kunstmatige regenboog schijnen over de Antwerpse skyline.

Het thema van Antwerp Pride is dit jaar 'Identiteit’. De organisatie wijst hiermee op het belang van het zoeken, vormen, aanvaarden en aanvaard maken van een identiteit en om zo op een geslaagde manier samen te leven. "Het thema roept vele vragen en bedenkingen op waarover ze tijdens Antwerp Pride over kunnen nadenken, discussiëren en -waarom niet- van mening kunnen verschillen", aldus Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel.

Nieuwigheden

Het Closing festival op zondag 12 augustus verhuist dit jaar van de Grote Markt naar het Steenplein, dezelfde locatie als het Love United Festival op zaterdag. Gezien de restauratiewerken aan het Stadhuis is de Grote Markt momenteel immers geen ideale locatie om het festival te organiseren. Het publiek mag optredens verwachten van onder andere Kate Ryan, Sofie, Coco Jr. en de Queen tribute act Mercury Rising. Daarnaast belooft de organisatie nog een verrassingsact van formaat. Na het Closing festival zijn er wel verschillende straatfeesten op en rond de Grote Markt.

Op vrijdag zullen voor het eerst de Pride Games plaatsvinden op het Theaterplein. Een ludieke sportwedstrijd waar verschillende teams strijden voor de regenboogvlag.

Het Antwerpse modemerk Essentiel brengt twee Antwerp Pride T-shirts op de markt met de opschriften Let’s get one thing straight. I’m not en Tapette. De shirts zullen te koop zijn tijdens Antwerp Pride en de opbrengst van de collectie gaat integraal naar Antwerp Pride.

Barok

Het hoofdevenement van Antwerp Pride blijft natuurlijk wel de Pride Parade op zaterdag. Dan zullen opnieuw tientallen organisaties in stoet langs de Scheldekaaien trekken. “Aangezien het dit jaar barokjaar is in Antwerpen, vragen we aan de deelnemers om hun praalwagens en outfits zo barok mogelijk te maken, dat past zeker en vast bij ons evenement”, zegt Abeel. 

In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober organiseert Antwerp Pride in samenwerking met Het Roze Huis - çavaria een kopstukkendebat met alle Antwerpse lijsttrekkers.

Regenboogstad

Schepen van Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) had ook nog een primeur. Tijdens Pride Week zal er vier avonden op rij een kunstmatige regenboog schijnen over de Antwerpse skyline. De laserinstallatie heet Global Rainbow en is een kunstwerk van de Californische Yvette Mattern uit de Verenigde Staten. De regenboog zal schijen van het Steen over de Scheldekaaien tot aan het Zuid.

Van 8 tot 12 augustus zullen verschillende gebouwen opnieuw vericht worden met de regenboogkleuren. Ook de A-regenboogpins worden tijdens die week opnieuw verdeeld.

Daarnaast krijgt de Sint-Annavoetgangerstunnel opnieuw regenbooglichten. Schepen Duchateau wil in de volgende bestuursperiode onderzoeken of de regenboogverlichting permanent kan blijven.

Feest en kunst

Tijdens de elfde editie van de Antwerp Pride zal er goed gefeest kunnen worden. ZiZo bracht al een mooi overzicht van de hoogtepunten in dit artikel. Een van de hoogtepunten van Pride Week wordt wellicht het optreden van Netta, de Israelische winnares van het Eurovisie Songfestival 2018. Zij treedt op zondagavond in De Shop. 

Ook het Antwerp Queer Arts Festival sluit dit jaar terug aan op Pride Week. Dit jaar is het thema Out of Focus. Op het festival wordt het thema concreet gemaakt door mensen en activiteiten die in de marge staan (en daarom niet altijd het woord krijgen) onder de aandacht te brengen. Enkele blikvangers zijn onder andere een optreden van de homoseksuele rapper Le1f, een expo met zeventig queer vinyl platenhoezen en Maud Vanhauwaerts versie van het gezelschapsspel Wie is het?. Meer info over dat programma vind je in dit artikel

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub