Zweden wint het Eurovisiesongfestival 2015, België eindigt vierde

23/05/2015 - 22:06

Måns Zelmerlöw heeft voor Zweden het Eurovisiesongfestival in Wenen gewonnen met het lied 'Heroes'. Zweden behaalde in totaal 365 punten. Het is al de zesde keer dat Zweden het Eurovisiesongfestival wint. Alleen Ierland deed beter met zeven overwinningen. Rusland eindigde tweede, Italië derde en België op de vierde plaats.

Bruggen bouwen

In het begin van de show kreeg Üdo Jurgens, die in 1966 Oostenrijk voor het eerst een overwinning op het Eurovisiesongfestival bezorgde, een gepast eerbetoon met een vioolsolo. Jurgens stierf eind 2015 compleet onverwacht.

De drie vrouwelijke presentatrices zongen ‘Building bridges’, het themalied en de slogan van het Eurovisiesongfestival in Wenen, waarop ook Conchita Wurst in een opvallend fonkelende, roze jurk over het publiek vloog. Het jongerenkoor Wiener Sängerknaben mocht het lied nog meer kracht bijzetten.

Feest van holebi-zichtbaarheid

Het Eurovisiesongfestival wordt door miljoenen mensen bekeken: in Europa, in China, in Japan en in Australië. Ook dit jaar veel zichtbaarheid voor holebi’s in de wedstrijd.

In de introvideo’s waar mensen ‘bruggen bouwden’ door video’s in twee verschillende landen te filmen met een sociaal verband, was er een kussend homokoppel.

In de Litouwse act van Monika Linkytė & Vaidas Baumila waren er kussende koppels te zien. Niet alleen drukten de zangers de lippen, ook de danseressen gaven elkaar een innige kus op de mond. De mannelijke dansers lieten zich ook gaan. Een niet mis te verstaan statement van de artiesten. De Oostenrijkse regie liet het niet na sympathisanten met regenboogschmink in beeld te brengen. Ook na de Russische act kwamen de regenboogvlaggen in het publiek nadrukkelijk in beeld.

En er was uiteraard Conchita Wurst die op het einde haar nieuwe liedjes 'You Are Unstoppable' en 'Firestorm' zong. Ze drukte de miljoenen kijkers nog eens op het hart dat "anders zijn oké is". Respect, dat is voor Conchita vooral belangrijk.

Loïc Nottet schittert

Loïc Nottet, de Belgische zanger, bracht een zeer wervelende versie van ‘Rhythm inside’. De zenuwen hadden plaats gemaakt voor zelfvertrouwen, en hij mocht veel applaus van het publiek oogsten. Hij trad als dertiende op, net zoals Sandra Kim toen ze in 1986 het Eurovisiesongfestival won.

Primeurs

Er waren dit jaar een aantal primeurs in het Eurovsiesongfestival. Zo vertegenwoordigde Ann Sophie haar land nadat de daadwerkelijke winnaar van de Duitse preselecties, Andreas Kümmert, de eer aan de zangeres die tweede eindigde liet.

Monika Kuszyńska uit Polen zorgde ervoor dat voor de eerste keer in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival er een artiest in een rolstoel op het podium stond. Kuszyńska raakte in 2006 permanent verlamd tot aan haar taille in een auto-ongeval. Ze bracht een heel knap, warm lied: ‘In the name of love’.

En er was natuurlijk het uitzonderlijke aantreden van Australië met Guy Sebastian, maar de deur naar nieuwe deelnames werd al geopend.

Goede stemmen, met een vleugje kitsch

De kelen van de artiesten waren dit jaar goed gesmeerd. Vooral Lisa Angell (Frankrijk), Monika Linkytė & Vaidas Baumila (Noorwegen), Maria Elena Kiriakou (Griekenland), Knez (Montenegro), Edurne (Spanje), Polina Gagarina (Rusland), Elnur Hüseynov (Azerbeidzjan), de heren van Il Volo (Italië) en uiteraard Loïc Nottet (België) lieten de mogelijkheden van hun indrukwekkende stemmen weerklinken.

Dit jaar waren er iets minder visuele spielereien dan gebruikelijk op het podium, maar liefhebbers van camp & kitsch kwamen wel aan hun trekken. De zangeres van Maraaya (Slovenië), Marjetka Vovk, kwam wel met een opvallende hoofdtelefoon op het podium. Zweedse windvlagen deden verscheidene haarlokken flapperen. Electro Velvet (Verenigd Koninkrijk) bracht een cabaretachtig nummer met oplichtende pakken. Edurne (Spanje) kwam als Roodkapje het podium op, maar wierp haar mantel af om in een sensuelere gouden jurk te verschijnen, waarna een acrobatische lift met behulp van een halfnaakte fitnessjunk volgde. Nina Sublatti uit Georgië droeg op het hoofd een soort futuristische diadeem en meerdere vogels waren gesneuveld om haar schouders van dreigende veren te voorzien. Ze sprong zeer royaal om met de mascara. Elnur Hüseynov, de artiest van Azerbeidzjan, nam een eigen wolvenroedel mee die vooral in de weg liep en de aandacht van de zanger afleidde.

De punten

De punten werden voor de helft door het publiek, voor de helft door een vakjury gegeven.

Walid, een Waalse presentator, mocht de Belgische punten uitdelen. België gaf 8 punten aan Italië, 10 punten aan Rusland en de begeerde 12 punten aan Zweden. Ons land kreeg twaalf punten van Frankrijk, Hongarije en Nederland.

Tijdens het uitdelen van de punten moesten de presentatoren het publiek een keer vragen niet boe te roepen bij het uitdelen van punten aan Rusland. Hun zangeres Polina Gagarina zat in een lastig parket. Ze voelde zich niet geroepen om het regime van president Vladimir Poetin te verdedigen, maar kreeg natuurlijk wel heel wat vragen voorgeschoteld over de Russische politiek.

Een zekerheid blijft: buurlanden geven elkaar veel punten. Iets wat vooral opviel bij de punten die de Baltische, Scandinavische, Balkan- en Oost-Europese landen uitdeelden.

Volgend jaar vindt het Eurovisiesongfestival in Zweden plaats!

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub