VIDEO | Homobuurten verdwijnen

29/07/2014 - 21:36

Volgens een Amerikaans-Canadese studie zijn traditioneel homogerichte wijken steeds minder bevolkt door holebi's en transgenders. Hetero's wijken in, LGBT's wijken uit. Bijvoorbeeld naar schooldistricten met een goede reputatie.

Prof. dr. Amin Ghaziani van de Universiteit van British Columbia in Canada deed onderzoek naar roze buurten als The Castro in San Francisco, Chelsea in New York en Boystown in Chicago. Tegenover tien jaar geleden wonen er 8% minder homomannen en 13% minder lesbiennes. Hij schreef zijn bevindingen in het boek 'There Goes the Gayborhood'.

Ghaziani ziet verschillende oorzaken: gentrificatie (opwaardering van een buurt), veranderende attitudes bij holebi's en meer accepterende hetero's. Zijn studie stelt ook nieuwe trends vast: clusters van holebigezinnen rond scholen met een goede reputatie (je kiest niet zomaar een school voor je kind in de VS) en het ontstaan van districten voor niet-blanke LGBT's. Uit de studies blijkt ook dat er in 93% van alle counties in de VS, holebigezinnen wonen.

Socioloog Ghaziani zegt dat de populariteit van homowijken bij hetero's en de verhoogde mobiliteit van holebigezinnen een goede zaak is voor de LGBT-beweging. Anderzijds kan een verdere 'ontholebiën' van deze wijken nefast zijn voor de culturele identiteit en politieke slagkracht. Kieskringen zijn immers heel veranderlijk in de Verenigde Staten. Dat heet gerrymandering.

"Homowijken zijn cruciaal geweest in de strijd voor vijheid", zegt Ghaziani. "Ze droegen bij tot cultuur, politiek, poëzie, muziek en mode. "De groeiende acceptatie van holebikoppels is een goede zaak, maar het is belangrijk dat we een betekenisvolle manieren vinden om deze cultureel belangrijke ruimte te vrijwaren."

De studie poneert twee belangrijke redenen voor deze homowijkvlucht: 1) assimilatie verbreedt de horizonten van holebikoppels en 2) vele respondenten stellen dat ze zich niet anders voelen dan hun heteroseksuele buren.

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub