VIDEO & FOTO | Regenboogmonument voor 20 jaar Het Roze Huis

10/01/2015 - 23:47

Zaterdag 10 januari om 20 uur heeft Het Roze Huis - çavaria Antwerpen een permanent Regenboogmonument ingehuldigd. De organisatie is immers 20 geworden. De brug aan de Draakplaats zal nu 's avonds in regenboogkleuren oplichten.

Samen met Antwerps schepen voor Diversiteit en Sociale zaken Fons Duchateau  (N-VA) en schepen voor Openbaar Domein Ludo Van Campenhout (N-VA) staken de oud-voorzitters en huidig voorzitter van Het Roze Huis Marcia Poelman de regenbooglichten aan.

De inauguratie was meteen ook de Nieuwjaarsreceptie van de LGBT-koepel. Jaarlijks is dit een hoogdag in de agenda van vele holebi's en transgenders in Antwerpen.

"Op onze twintigste verjaardag willen we, meer dan achterom kijken naar onze verwezenlijkingen, de blik richten op de toekomst", vertelt Marcia Poelman. "Samen met alle Antwerpenaren willen we blijven werken aan een open stad waar plaats is voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit." Het Roze Huis pleitte bij de stad voor een concreet en duurzaam symbool dat de openheid naar holebi’s en transgenders verbeeldt, een monument als blijvend teken van diversiteit en de waarde die Antwerpen daaraan hecht.

"We zijn blij dat we in de schepen voor diversiteit en sociale zaken meteen een enthousiaste pleitbezorger hiervan hebben gevonden. Zo enthousiast dat we tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie reeds dit monument aan de Antwerpenaren kunnen tonen. Dit monument moet ons ook waakzaam houden. Verdraagzaamheid en gelijke rechten zijn nooit voor eeuwig verworven. Het zijn zaken waar we elke dag opnieuw onze schouders onder moeten zetten."

Schepen Duchateau verwees in zijn toespraak naar de aanslag op Charlie Hebdo op 7 januari in Parijs. Hij stelde dat religie nooit boven burgerlijke vrijheden mogen staan. Hij prees dan ook bisschop Johan Bonny, die holebikoppels een kerkelijke erkenning wil geven. "Hij was niet op de hoogte dat hij genomineerd was voor de çavaria Campaign Award, maar hij was zeer blij", vertelde de schepen. Hij had de bisschop met Kerstmis ontmoet. De flamingante schepen gaf ook een sneer naar het eveneens flamingante KVHV, die Bonny bekritiseerde om deze openheid.

Feest op 30 april

Op donderdag 30 april feest Het Roze Huis opnieuw, met een party in Den Aalmoezenier. Pink Royale opent de deuren om 22 uur en is een samenwerking van Het Roze Huis, Enig Verschil, De Flamingo's, Active Company, Atthis en WatthisJong. Op de playlist staan DJ Stewie, DJ Da Pierre en DJ Digna.

Created with flickr slideshow.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub