VIDEO | België gaat door naar de finale van het Eurovisiesongfesitval

19/05/2015 - 23:44

Op 19 mei vond de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Wenen plaats. Conchita Wurst straalde tijdens haar openingsact ‘Rise Like a Phoenix’ in een prachtige witte jurk. Loïc Nottet heeft loon naar werk gekregen en mag door. Trijntje Oosterhuis kon spijtig genoeg niet overtuigen om Nederland door te laten.

Moldavië beet de spits af. Het land stuurde een heel kinky act met politieagenten in leren shorts. Zanger Eduard Romanyuta ging ook bare chest, maar het lied was niet bepaald origineel.

Loïc: gewaadge act, moet nog openbloeien

Loïc Nottet mocht als derde act het podium op. Hij zong goed, met een strakke choreografie die hij volledig zelf had bedacht. Alleen kwam de act wat steriel over. De wil om een vernieuwende act en song te brengen op het Eurovisiesongfestival verdient echter alle lof. Nottet moet wel nog aan zijn expressie werken, die vrij vlak en kil was, wellicht een teken van zenuwachtigheid. Roberto Bellarosa bewees in 2013 echter al dat zelfs een bloednerveuze kandidaat helemaal kan openbloeien in de finale. Het feit dat België als laatste uit de enveloppes kwam, kan wel eens een goed voorteken zijn, ook al wordt er steeds gezegd dat onthulling van finalisten in willekeurige volgorde verloopt.

Trijntje Oosterhuis zong ‘Walk along’ voor Nederland. Ze kreeg voor het Eurovisiesongfestival veel commentaar op haar jurk, een soort jumpsuit. De Facebook-gemeenschap was genadeloos voor haar kledingkeuze. Die jurk stond haar inderdaad helemaal niet, maar ze zong wel goed.

Finland stuurde een act waarmee je de katten in de gordijnen kunt jagen. Niets tegen hardrock, maar dit was gewoon akelig geschreeuw waarvan je oren gingen bloeden.

Griekse klasse en homosuggestie

Maria Elena Kyriakou gooide voor Griekenland hoge ogen met ‘One Last Breath’, een vrij klassieke ballad. Door de vele Griekse migranten verspreid over Europa die bovendien fanatiek stemmen bij de televoting is Griekenland altijd al virtueel geplaatst voor de finale, maar dit jaar was hun selectie zeer verdiend. Maria Elena Kyriakou was bovendien stijlvol en sexy gekleed, een boeiende verschijning.

VRT-presentator Peter Van de Veire suggereerde dat Daniel Kajmakoski, de Macedonische kandidaat, wel homo-allures had door te zeggen dat hij een verdachte snor heeft en niet zou mistaan in het Citadelpark van Gent, een bekende cruisingplek voor homo’s. Zijn act was niet bepaald wervelend.

Schoonheid komt in verschillende maten

Het Servische lied viel op. De zangeres Bojana Stamenov zong ‘Beauty never lies’, een wervelend lied dat in het midden helemaal ontketent. Een ongekunsteld pleidooi bovendien om trots te zijn op wie je bent, zelfs als je volslank bent zoals de zangeres.

De Hongaarse zangeres Boggie zong schoon en loepzuiver, maar het lied was zeer vlak en weinig origineel. Ze maakte bovendien een wat angstige indruk. Vrij ongebrijpelijk dat het nummer toch doorging.

Rusland: boegeroep, maar ook warm applaus

Rusland was er ook bij in de eerste halve finale, ondanks eerdere stemmen om zich terug te trekken uit het Eurovisiesongfestival na de overwinning van Conchita Wurst en het boegeroep op hun act vorig jaar, in volle Oekraïne-Rusland crisis. De song begon dit jaar opnieuw met wat boegeroep. Polina Gagarina wist echter te overtuigen met haar prachtige stem met een hoog bereik. Ze is iemand om in de gaten te houden voor de eindoverwinning. ‘A Million Voices’ is een typisch Eurovisiesongfestival. Rusland kreeg dit jaar op het einde wel een warm applaus. De Russische zangeres kon haar tranen dan ook niet bedwingen. De vraag is of de antipathie tegenover Rusland in grote delen van Europa haar kansen in de finale niet zal hypothekeren.

De Deense act van groep Anti Social Media was vrolijk, maar ook nogal geforceerd. ‘The Way You Are’ had ook een verschrikkelijke clichétekst vol rijmen en dichten zonder je gat op te lichten. Het land ging dan ook niet door.

Albanië en Georgië terecht geselecteerd

Elhaida Dani verdedige met verve de eer van Albanië. Ze bracht met ‘I’m Alive’ een zeer warm lied dat haar vocale bereik perfect benutte. Dani was bovendien een sympathieke en extraverte verschijning.

Nina Sublatti bracht een heel strijdvaardig lied voor Georgië. De emotie kwam goed over en de act was grafisch sterk. De stem van de zangeres was wel wat schreeuwering, maar dat paste in de stijl van het lied ‘Warrior’.

Zeven landen hoe dan ook in de finale

Bij het tellen van de stemmen was er een bijzonder humoristische geschiedenisles waarbij vreemde links tussen gewezen Eurovisiesongkandidaten en bekende Oostenrijkers (wetenschappers, Nobelprijswinnaars, topsporters…) werden gelegd.

Guy Sebastian kwam het publiek en de kijker enthousiasmeren voor de uitzonderlijke deelname van Australië op zaterdag. Zeven landen zijn al geselecteerd voor de finale. Oostenrijk omdat het dit jaar gastland is. Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk omdat zij de grote geldschieters zijn van het Eurovisiesongfestival. En tot slot Australië om hen te bedanken voor hun jarenlange trouwe kijkerspubliek en ter gelegenheid van de zestigste editie van het liedjesfestival.

Het verdict van vankjury en televoters

Jon Ola Sand kwam traditiegetrouw aankondigen dat de televoting vlot was verlopen. De vakjury bepaalt echter de helft van de punten. Van de zestien landen in de eerste halve finale, mochten er tien door naar de finale. Albanië, Armenië, België, Estland, Georgië, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Rusland en  Servië gaan naar de finale. Donderdag vindt de tweede halve finale plaats.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub