156 registraties van homofoob geweld via gaybashing-app Bashing

18/02/2012 - 13:17

Een maand na de lancering van de gaybashingapp Bashing zijn er in België 156 incidenten van verbaal en fysiek homofoob geweld geregistreerd. Zeventien in omgeving Gent, vijf in omgeving Antwerpen, vier in Leuven, vijf in Hasselt, drie in Luik… en vooral 108 in omgeving Brussel.

De app werd gelanceerd op 18 januari en was een idee van de holebiactiegroep Outrage! en het communicatiebureau FAMOUS. "De app is gebaseerd op user generated content, wat wil zeggen dat het slagen van de app zal afhangen van de bereidheid van ieder van ons. Met de app richten we ons daarom tot iedereen die ooit te maken kreeg met fysiek of mentaal geweld omwille van hun geaardheid en roep hen op homofoob geweld te melden via de gaybashing-app. Het melden duurt minder dan een minuut en enkel zo krijgen ook buitenstaanders een duidelijk beeld van de ernst van het probleem. Ik zou durven besluiten met de quote 'Bad things happen when good men do nothing'.", vertelde ontwikkelaar Bert Vermeire toen.

Melden bij politie
Niet iedereen is even opgezet met Bashing. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet vindt de app te veel neigen naar privé-justitie. Dit deed Outrage!-woordvoerder Björn Pius in de pen kruipen en hij eiste van premier Elio Di Rupo actie. Maar ook onder meer de vereniging van Belgische holebipolitiebeambten Rainbow Cops is niet wildenthousiast. De drempel om naar de politie is misschien wat hoog, de drempel van de app is erg laag en er is geen controle van de feiten.

Overheden, politiediensten en lgbt-organisaties hameren intussen op het belang om bij de politie aangifte te doen van homofoob geweld. "We weten dat het vaak niet makkelijk is om, na een soms traumatische gebeurtenis, naar het politiebureau te stappen, maar het blijft een noodzaak! Enkel zo krijgt de politie voldoende inzicht in de problematiek waardoor de daders makkelijker kunnen worden gepakt. Bovendien willen we niet dat ontbrekende objectieve misdaadcijfers een argument worden om een reëel probleem te negeren", verduidelijkte Pius een maand geleden.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub