Freddie Mercury: een "definitieve" biografie?

05/11/2012 - 08:43
3

Freddie Mercury stierf op 24 november 1991. Dat is dus exact 21 jaar geleden. Vorig jaar vierde zijn groep Queen hun 40ste verjaardag (hoewel alleen Roger Taylor en Brian May er nog deel van uitmaken). Zeggen dat de nagedachtenis van Farrakh Bulsara (Freddies doopnaam) springlevend is, zou een understatement zijn. Freddie is een icoon. Een icoon in de rockwereld, een icoon in de LGBT-gemeenschap, een icoon van sterren die te vroeg stierven, een icoon van de slachtoffers van een grote ziekte met een korte naam, hiv.

Er is al heel wat inkt gevloeid over Queen, en meer in het bijzonder over hun frontman, maar onlangs werd 'De Definitieve Biografie' gepubliceerd. De auteur ervan, Lesley-Ann Jones, gaat net een stapje verder dan haar collega's. Ze vloog naar Zanzibar, waar Freddie geboren werd, naar India, waar hij opgroeide en had gesprekken met de mensen die ertoe deden. In Queens gloriedagen was ze rockjournalist, en fan. Ze heeft Freddie regelmatig ontmoet en is met hem op verschillende gelegenheden doorgezakt. Met de gevoelige informatie die ze toen heeft vergaard heeft ze indertijd niets gedaan, naar eigen zeggen om zijn vertrouwen niet te beschamen.

Ze bleef al die tijd intimi interviewen. Het vertrouwen was groot genoeg voor May en Taylor om haar deze biografie toe te vertrouwen. Gelukkig maar. Want van de drie grote liefdes in het leven van Mercury -Mary Austin, Jim Hutton en Barbara Valentin- is alleen de eerste nog in leven, en die heeft altijd geweigerd de pers te woord te staan. Wablieft? Vrouwen? Yep. Mary Austin was zijn eerste grote liefde, toen Mercury nog worstelde met zijn seksualiteit. Ze zou nooit uit zijn leven verdwijnen. Barbara Valentin, een Oostenrijkse soft porno actrice, was zijn laatste minnares en intieme vriendin. Ze zou sterven aan een hersenbloeding in 2002. Jim Hutton was in een haast oneindige reeks mannen de enige die zich de vaste vriend van Freddie mocht noemen, en dit de laatste zes jaar van diens leven. Hij was het die de ster zijn hand vasthield toen hij zijn laatste adem uitblies. Hoewel ook seropositief, zou hij uiteindelijk de strijd verliezen tegen longkanker in 2010. De auteur heeft beiden nog kunnen interviewen.

Jones schrijft vanuit het standpunt van een fan en dat is zowel een voordeel als een nadeel. Je voelt inderdaad dat ze deze biografie met veel respect en liefde heeft geschreven; de andere kant is dat er nooit een ongetogen woord over de rockster valt. Al is het natuurlijk best mogelijk dat Freddie inderdaad gewoon een lieve jongen was die overmeesterd werd door de levensstijl van sex & drugs & rock 'n' roll, waarvan het eerste hem fataal zou worden. Hij was onzeker over zijn voorkomen, vooral zijn tanden waren zijn zwakke plek. Maar hij was bang dat een operatie zijn stemtimbre zouden aantasten.

De auteur ging niet over één nacht ijs: dat lees je, dat voel je. Ze gaat maar één keer jammerlijk uit de bocht wanneer ze per se wil verklaren waar en wanneer Mercury besmet is geraakt met hiv. Uiteindelijk besluit ze dat de meest plausibele plek een lokale homobar in Londen zou zijn, volledig voorbijgaand aan het feit dat de rocker in New York en München een bijzonder promiscue levensstijl had en zijn persoonlijke assistent steevast mannelijke prostitués leverde in een tijd dat het begrip safe sex nog niet was uitgevonden. Verder leest dit dikke boek heerlijk vlot en lijkt het inderdaad wel volledig, al mist het wel diepgang.

Dit boek is trouwens de basis van de film over het leven van Freddie Mercury die eindelijk in productie is gegaan. Sacha Baron Cohen speelt Freddie en er wordt gezegd dat Katy Perry Mary Austin zou vertolken. De nieuwe vermoedelijke release datum is voorjaar 2014. In de tussentijd kan de fan zich voorbereiden met deze biografie.

 

"Freddie Mercury - De definitieve biografie", Lesley-Ann Jones, uitg. Boekerij, ISBN 978-90-225-6148-5
Bron: 

Eigen verslaggeving