Forever: De zachte kant van Queen

31/12/2014 - 15:20
5

Queen blijft nog steeds een goudmijn. Na de compilaties ‘Greatest Hits 1,2 en 3’, en de drie ‘Deep Cuts’-albums (met persoonlijke favorieten die nooit op single zijn uitgebracht) is er nu ook ‘Queen Forever’.

De vraag die een fan zich behoort te stellen is: ‘Heb ik deze compilatie nodig?’. In één woord: ja. Er staan immers drie ‘nieuwe’ nummers op.

‘Let Me In Your Heart Again’ was oorspronkelijk bedoeld voor het album ‘The Works’ (1984), maar werd uiteindelijk geschrapt wegens plaatsgebrek. In die tijd bestonden albums immers uit slechts tien nummers. Kort maar krachtig. Bryan May en Roger Taylor gebruikten de originele opnames, speelden wat gitaars opnieuw in, zongen wat koortjes bij en hopla! Een klassieke Queen power ballad ziet het licht.

‘Love Kills’ was oorspronkelijk een samenwerking tussen Freddie Mercury en Giorgio Morroder. Critici en publiek hielden in 1983 hun neus op voor dit hi-nrg nummer, maar ik heb het eigenlijk altijd tot één van mijn favorieten gerekend. Alle disco-kitch werd vakkundig weggestript en May en Taylor spelen jawel, opnieuw een power ballade in. Het is deze versie die Queen samen met Adam Lambert op hun recente tournee speelt en hij werkt uitstekend.

Maar de grote lokvogel van deze compilatie is ‘There Must Be More To Life Than This’. Oorspronkelijk een overschotje van de ‘Hot Space’ (1982) opnames waar de groep niet helemaal tevreden mee was. Freddy bleef er in geloven, en stelde voor aan Michael Jackson om er een duet van te maken. Deze laatste was helaas te druk bezig met de opnames van het album ‘Thriller’ en geraakte niet verder dan het inzingen van een demo. Teleurgesteld nam Mercury het alleen op voor zijn verguisde solo-album ‘Mr. Bad Guy’ (1983). Sterproducer William Orbitt kreeg de opdracht om voor deze compilatie beide opnames samen te voegen, en er als het ware een zombie-duet van te maken. Het resultaat mag er zijn. Net als bij de twee andere nummers klinkt het zowel eigentijds als tijdloos en draagt het de typische Queen handtekening.

‘En de rest van de nummers op deze plaat?’, hoor ik je vragen. Wel, die belichten de wat zachtere kant van de groep. Hits als ‘It’s A Hard Life’ en ‘Save Me’ worden aangevuld met albumtracks als ‘Love Of My Life’ en ‘These Are The Days Of Our Lives’. Slechts de helft ervan is terug te vinden op de ‘Greatest Hits’-serie, zodat deze compilatie daar een prima aanvulling op is.

Forever, Queen, Virgin (Universal Music), 2014
Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub