Draagmoederconferentie Men Having Babies keert terug naar Brussel

27/07/2016 - 11:35
Men Having Babies, een organisatie die tegen betaling wensvaders in contact brengt met draagmoeders, houdt opnieuw een conferentie in Brussel. In 2015 was er veel tegenstand.

Draagmoederschap is nog niet geregeld in België. Er is wel politieke wil, maar politici willen voorkomen dat het een commercieel gebeuren wordt. Daarom is draagmoederschap in de wetgeving regelen delicaat.
 
Men Having Babies is een Amerikaanse organisatie. In de Verenigde Staten kan draagmoederschap tegen betaling wel. Er is een conferentie in het Hilton-hotel in Brussel op 24 en 25 september 2016. 

Geen fans

In 2015 was er veel tegenkanting en zelfs een betoging tegen draagmoederschap. Ook çavaria bleef toen weg. "We vinden dit te eenzijdig commercieel. Toegegeven, onze achterban is erg verdeeld. Sommigen zijn rabiaat tegen en vinden dat draagmoederschap tot de uitbuiting van vrouwen leidt. Anderen roemen dit als hun laatste kans op een eigen kind. Als organisatie hebben we er nog geen eensgezind standpunt over kunnen formuleren", verklaarde çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs
 
Yves Aerts, coördinator van çavaria, uitte begin dit jaar de wens draagmoederschap snel geregeld te zien. "In de Senaat wordt momenteel het wettelijk kader voor draagmoederschap besproken. Onze organisatie volgt die gesprekken nauwgezet. We willen immers dat er een wettelijke regeling komt die voldoende oog heeft voor de rechten van het kind."

Laatste optie

Ook Lorin Parys (N-VA), zelf homo en vader, en prof. dr. Petra De Stutter (Groen) waren geen fan van de komst van Men Having Babies. 
 
Wettelijk geregeld of niet, draagmoederschap is voor vele homokoppels een laatste optie. Pleegouderschap is niet evident en adoptie is een lange en onzekere procedure.

Bron: 

Eigen verslaggeving