Çavaria wil praktijktest tegen discriminatie op huurmarkt

23/07/2016 - 00:16
Het Vlaams Huurdersplatform, het Netwerk tegen Armoede en het Minderhedenforum willen zogenaamde mystery calls tegen discriminatie op de huurmarkt. Çavaria ondersteunt die vraag. Eigenaarsverenigingen zijn tegen.

​Het platform Praktijktesten Nu ondertekende een opiniestuk over discriminatie op de woonmarkt en eist meer daadkracht van de overheid. "Het is een kerntaak van de overheid om er op toe te zien dat de wetgeving wordt nageleefd. Door zijn onafhankelijke positie is de Wooninspectie de uitgelezen partner om een handhavingskader te ontwikkelen, waar mystery calls ongetwijfeld deel van zullen uitmaken. Om hardleerse verhuurders aan te pakken is er evenwel ook nood aan voldoende solide en juridisch onderbouwde instrumenten. Dan komen praktijktesten in het spel. Op basis van zo'n praktijktesten, moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om de erkenning van immobiliënkantoren in te trekken bij herhaaldelijke (medewerking aan) discriminatie", klinkt het in het opiniestuk.

Mystery calls

Praktijktesten Nu is een samenwerkingsverband van Samenlevingsopbouw AntwerpenStad AntwerpenProvincie AntwerpenHand in HandUit De MargeKif Kif, het MinderhedenforumEllaDe Vlaamse Jeugdraad en het Vlaams Huurdersplatform.
 
"We gaan de strijd aan tegen discriminatie in het algemeen, maar met een focus op etnisch-culturele discriminatie op de arbeids- en woonmarkt", legt het platform uit. "Maar ook in andere levensdomeinen kunnen en moeten praktijktesten en mystery calls ingezet worden in de strijd tegen discriminatie".

Holebi's en transgenders

"Heel wat holebi's en transgenders voelen zich op de huurmarkt gediscrimineerd. Daarom ondertekende çavaria mee dit opiniestuk, net zoals onder andere het Netwerk tegen Armoede en het Minderhedenforum", licht çavaria-coördinator Yves Aerts toe. 
 
Het opiniestuk

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub