Steeds meer transgenders veranderen officieel van voornaam

13/07/2016 - 10:38
In vier jaar tijd is het het aantal aanvragen voor een verandering van voornaam met 136% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Volksvertegenwoordiger Sonja Becq (CD&V) vroeg de statistieken op.

In 2011 waren er 49 aanvragen in heel België. Vier jaar later waren dat er 116. In Vlaanderen vroegen in 2011 29 transgenders een verandering van hun voornaam, in 2015 86 (+196%). In Wallonië waren dat er 20 in 2011 en 30 in 2015 (+50%).

Minderjarigen

In 2011 vroeg welgeteld één minderjarige een naamsverandering. In 2015 waren er zestien aanvragen van minderjarigen. Hun ouders verleenden toestemming. Veertien van de zestien aanvragen gebeurde door Vlamingen. 
 
De vzw Genres Pluriels zegt in La Libre Belgique geen verklaring te hebben voor dit verschil. Psycholoog en stichtend lid Max Nisol heeft wel een hypothese: in Vlaanderen zijn er professionals in de geestelijke gezondheidszorg die transgenders "beschouwen als zotten". 
 
Dr. Joz Motmans van Transgender Infopunt (TIP) reageert op dit bericht. "De cijfers lopen per regio al jaren sterk uiteen en zijn sterk gelieerd aan het verschil in het aanbod van transgenderzorg in de regio's. In Vlaanderen worden de door de overheid gevraagde attesten inderdaad frequent en makkelijk gegeven om de persoon in kwestie vooruit te helpen met de juridische aanpassingen."

Attest

Om van voornaam te veranderen, moet je in België een attest van een psychiater hebben dat aantoont dat je "overtuiging permanent en onomkeerbaar" om tot het andere geslacht te behoren. Een arts moet ook attesteren dat je een behandeling ondergaat om van geslacht te veranderen. 

Demedicaliseren

Holebi- en transgenderbewegingen zoals çavaria willen daarom al langer dat de zogenaamde transgenderwet wordt aangepast. Çavaria wil af van de inmenging van derden.
 
"Mensen weten heus zelf wel hoe ze zich voelen. De mening van een dokter of psychiater is nergens voor nodig. Het gaat immers om een louter juridische kwestie", verklaarde woordvoerder Jeroen Borghs in de aanloop van de Belgian Pride. "Ook je voornaam veranderen en officiële documenten laten aanpassen aan je genderidentiteit moet kunnen zonder goedkeuring van derden."
Hoe van als transgender van voornaam veranderen? 

Bron: 

La Libre Belgique, eigen verslaggeving