ZiZo-Magazine gaat dieper in op migratie

30/06/2016 - 15:21
Beeld: ZiZo
Coverbeeld ZiZo
Migratie is een bijzonder actueel thema. Door de emoties over de toekomst van de vele toekomende mensen, zowel blijken van solidariteit als van regelrechte afkeer, komen mensenrechten op het spel te staan. Daarom staat de juli-uitgave van ZiZo-Magazine volledig in het teken van migratie: van afkomst tot toekomst!

Asiel is een technische materie. Hoe verloopt de Belgische asielprocedure? Hoe worden asielaanvragen op basis van seksuele geaardheid behandeld? François De Smet, de directeur van Myria, dat een aantal taken van het vroegere Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding overnam, maakt ons vertrouwd met asiel in België.

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) neemt van de asielzoekers een interview af waarbij het nagaat of de criteria die personen inroepen om als vluchteling erkenning te krijgen, waar zijn en of zij in hun thuisland daadwerkelijk gevaar lopen. Sophie Van Balberghe van het CGVS verduidelijkt hoe de onafhankelijke organisatie die in België beslist over de erkenning van asielzoekers te werk gaat. Drie holebi’s die zelf op een bepaald moment in hun leven moesten vluchten, vertellen hoe ze in België asiel kregen. Hoe vergaat het intussen Ramzi, Di en Jean-Daniel?

Asiel- en migratiebeleid

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) beroemt zich op zijn ‘streng maar rechtvaardig beleid’. Francken verdedigt het principe van ‘veilige herkomstlanden’, een lijst die de regeringen van EU-lidstaten kunnen vastleggen. Voor mensen uit die veilige herkomstlanden geldt een kortere asielprocedure. De staatssecretaris verdedigt ook de overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije.

ILGA-Europe, de Europese koepel van holebi’s en transgenders, maakt zich dan weer grote zorgen over het Europese asielbeleid. “Voor holebi- en transgenderasielzoekers wordt het steeds moeilijker om veiligheid te vinden”, waarschuwt Michael Cerulus van ILGA-Europe. Hij wijst net op de gevaren van de lijsten met veilige herkomstlanden en de Turkije-deal.

Engagement

Defaitisme dreigt wanneer we de zorgwekkende berichten over asiel en migratie op het nieuws zien. Niet voor Marcia Poelman, de voorzitster van Het Roze Huis-çavaria Antwerpen. Zij ontfermt zich over verscheidene niet-begeleide minderjarigen en vertelt met veel passie over haar vrijwillig engagement. Zij zet zich in opdat haar pupillen hier onderdak zouden hebben en naar school zouden kunnen gaan.

Maar wat doe je als je jezelf nergens thuis voelt? Je creëert je eigen gemeenschap, zoals Samra Habib! Zij voelde zich een buitenstaander in de LGBT-gemeenschap en een buitenstaander in de moskee. Ze besloot queer moslims te gaan fotograferen. Het project brengt haar in alle uithoeken van de wereld, onder andere in Brussel, waar we haar interviewden.

De wijde wereld

Daarmee belanden we meteen in de cultuurrubriek. Als toerist in eigen land verkennen we het bruisende holebi- en transgenderleven in Brussel. Nadien reizen we door naar Antwerpen waar het Antwerp Queer Arts Festival dit jaar in het teken van het Midden-Oosten en Noord-Afrika staat. Van daaruit trekken we met Sidi Larbi Cherkaoui, artistiek directeur bij Ballet Vlaanderen, opnieuw de wijde wereld in. Het nieuwe balletseizoen gaat immers van west naar oost.

Trui Hanoulle, ook gekend als #elektrogirl, overbrugt eveneens een grote afstand: meer dan 6000 kilometer! Ze zoemt met een elektrische motor van België naar Istanbul en terug. Isha Van Alsenoy en Sharmilla Madhvani overbruggen op hun beurt de emotionele afstand in hun briefwisselingsverhaal ‘Robin & Alex’.

De boeiende ontwerpen houden niet op! ZiZo spreekt met dichters Bert Deben en Annelies Leysen, duikt met transgenders de sportwereld in en blikt vooruit op de Bi Visibility Day.

ZiZo-Magazine mee op reis

Met een grenzeloos enthousiasme is de redactie alweer op pad om nog meer verhalen in je vertrouwde holebi- en transgendertijdschrift te brengen. Geniet van de zomer! Veel plezier met alle reizen die je onderneemt en vergeet zeker niet ZiZo-Magazine in te laden.

Waar te vinden?

Je kunt je op ZiZo-Magazine abonneren of het tijdschrift gratis meenemen op een van onze afhaalpunten.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 
Hier niet op klikken aub