Vlaams minister Liesbeth Homans naar Baltic Pride

17/06/2016 - 14:55
Beeld: Tom Vaes
Liesbeth Homans
Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) zal op zaterdag 18 juni deelnemen aan de Baltic Pride in Vilnius. "In Litouwen hebben holebi's en transgenders nog lang niet de rechten die ze verdienen en waar ze logischerwijs ook recht op hebben", zegt minister Homans tegen Belga.

"De Baltic Pride is een uitgelezen kans om lokale LGBT's bij te staan in hun strijd en hun een hart onder de riem te steken", motiveert minister Liesbeth Homans haar bezoek. 
 
De Baltic Pride wisselt van locatie af: Talinn (Estland), Riga (Letland) en Vilnius (Litouwen). Litouwen voorziet weinig gelijke rechten voor holebi's en transgenders. Er is geen adoptierecht voor holebikoppels, geen homohuwelijk en ook geen samenlevingscontract. 

38

Ook de publieke opinie is volgens minister Homans "niet echt hoopgevend". 79% is tegen een samenlevingscontract voor holebikoppels, 82% tegen het homohuwelijk. "Litouwen staat op de achtendertigste plaats op de ILGA-ranking voor holebi- en transgenderrechten, België op de tweede plaats", zegt Liesbeth Homans.
 
Met haar aanwezigheid wil ze de Baltic Pride en de verzuchtingen van LGBT's in de Baltische Staten steunen. "Met mijn aanwezigheid als Vlaams politica wil ik de lokale politici wijzen op hun plicht om de mensenrechten - want dat zijn holebi- en transgenderrechten - te respecteren. Ook al staan wij in België een pak verder dan veel andere landen, toch mogen we onze ogen niet sluiten voor wat zich buiten onze landsgrenzen afspeelt. Daar zijn de recente gebeurtenissen in Orlando het sprekende bewijs van. Holebi- en transgenderrechten moeten in elk land hoog op de politieke agenda geplaatst worden." 

Ombudsvrouw

Door haar functie heeft Liesbeth Homans een onderhoud met Agneta Lobaceskyte, de ombudsvrouw Gelijke Kansen in het Litouwse parlement, kunnen regelen. "Ik zal haar onder meer vragen hoe ver ze staan met de implementatie van de Europese antidiscriminatierichtlijn en het referendum over het geregistreerd partnerschap. Daarnaast zal ik haar ook mijn steun betuigen bij elk mogelijk initiatief dat kan leiden tot meer respect en rechten voor holebi's en transgenders."

Bron: 

Belga

Hier niet op klikken aub