26% Vlamingen is single

06/06/2016 - 13:51
26% van de Vlamingen is single, 74% heeft dus een relatie. 63% woont met zijn of haar partner samen. 79% van de samenwonende koppels is getrouwd, het samenlevingscontract is niet populair. Dat blijkt uit een enquête van de VRT.

Het huwelijk is zo populair omdat dit romantisch ideaal het enige is waarin we collectief geloven. Dat zegt seksuologe Rika Ponnet aan De Redactie. Tussen 25 februari en 28 maart heeft onderzoeksbureau Indiville in opdracht van VRT Nieuws 2163 Vlamingen tussen 18 en 75 jaar online en telefonisch bevraagd.
 
7% van de koppels leeft niet samen. Voor 40% van hen is dat een bewuste keuze. Dat is het geval bij oudere, hoogopgeleide mensen. De anderen zijn nog te jong om samen te wonen. 

Gelukkig? 

Vlamingen geven zichzelf een 7/10 voor gelukkig zijn. Singles geven zichzelf gemiddeld 6/10. Gepensioneerden en mensen van wie de kinderen het nest hebben verlaten zijn het gelukkigst. Singles die bij de ouders wonen zijn het minst gelukkig. 
 
Het European MSM Internet Survey (EMIS) ondervond dat de helft van de homoseksuele en biseksuele mannen in België alleenstaand is. De VRT zegt niets over de seksuele geaardheid van de respondenten. 

Drukkende (hetero)norm

"De meeste vrijgezellen hebben een breed netwerk, maar komen op een bepaald moment toch alleen thuis. Dan speelt de zogenoemde 'emotionele eenzaamheid' op, het gebrek aan een soulmate", zegt prof. dr. Dimitri Mortelmans van de Universiteit Antwerpen aan De Redactie. 
 
De druk om een gezin met kinderen te stichten is groot. "Sommige vrijgezellen hebben ook het gevoel dat de samenleving op hen neerkijkt, omdat we georganiseerd zijn naar het model van koppels met kinderen. Door die drukkende norm voelen singles zich soms het buitenbeentje."

Holebigezinnen

Holebigezinnen worden flink aanvaard. 68% vindt het oké dat een mannenkoppel of een vrouwenkoppel kinderen opvoeden. 15% heeft geen mening. 17% vindt dat niet kunnen. 17% van de mannen en 23% van de 65-plussers vindt holebi-ouders niet oké.

Bron: 

VRT-JournaalHier niet op klikken aub