Tropisch Instituut Antwerpen en KU Leuven boeken vooruitgang tegen hiv

19/05/2016 - 02:14
Zowel aan de KU Leuven als aan het Tropisch Instituut in Antwerpen werken wetenschappers naarstig aan een geneesmiddel dat hiv kan genezen. Dat schrijft De Standaard.

Wie tegenwoordig met hiv besmet raakt, kan er lang mee leven. Hiv is dankzij aidsremmers een chronische aandoening geworden. Een therapie die effectief van hiv geneest, bestaat nog niet. 
 
Aan de KU Leuven is een piste ontdekt die hiv in lichaamscellen zou kunnen stilleggen. Het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen start dit jaar nog een klinische studie voor een vaccin. 

Afleidingsmanoeuvre 

In Leuven werkt prof dr. Zeger Debyser aan een methode die hiv moet verwarren. Debyser is professor moleculaire virologie en gentherapie. Hij ontwikkelt een stof die ervoor zorgt dat hiv zich weliswaar nog aan de DNA van een cel aanhecht, maar zich niet kan vermenigvuldigen.
 
Het grote voordeel zou zijn dat eens hiv zichzelf op de 'verkeerde plaats' heeft gesetteld, het virus daar blijft. Daardoor zou de therapie niet levenslang duren, zoals met de huidige aidsremmers. 
 
Debyser waarschuwt voor overenthousiasme: het zal nog jaren en jaren duren vooral de therapie werkt, als het al werkt.

Vaccin

Prof dr. Guido Vanham van het ITG werkt samen met vele andere virologen aan een vaccin. Een vaccin dat mensen geneest en niet gezonde mensen beschermt, zoals PrEP. 
 
Door het vaccin rechtstreeks in de lymfeklieren te spuiten, wordt het immuunsysteem geactiveerd. Het vaccin zou in staat moeten zijn om uiteindelijk het hiv-virus te verslaan. "We hopen dat het vaccin ooit andere therapieën kan aanvullen. Bijvoorbeeld om de hiv-virussen uit te schakelen die met de nieuwe Leuvense aanpak toch nog overblijven."

Bron: 

De Standaard

Hier niet op klikken aub