Openbaar vervoer vergemakkelijkt wijziging voornaam op MoBIB-kaarten

26/04/2016 - 16:13
De tram-, bus- en metromaatschappij in Brussel, MIVB, gaat het wijzigen van een voornaam op MoBIB-kaarten vergemakkelijken. Dat kondigt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet (sp.a) aan.

Op initiatief van Brussels minister Pascal Smet heeft de MIVB een oplossing gevonden voor de voornaamswijziging van transgenderpersonen op openbare vervoersbewijzen. Niet enkel de MIVB komt in aanraking met deze problematiek. Deze maatregelen worden dan ook aanstaande woensdag voorgesteld aan alle andere Belgische vervoersbedrijven, NMBS, De Lijn en TEC, tijdens de Raad van Bestuur van de MoBIB
 
Tot nu toe werd op de MoBIB-kaart enkel rekening gehouden met de gegevens die vermeld worden op de identiteitskaart. Naar aanleiding van een concrete vraag, gaf Pascal Smet enkele maanden geleden de opdracht aan de MIVB om een oplossing te vinden voor de voornaamswijziging van transgenderpersonen op openbare vervoersbewijzen. Op die manier hoopt de minister een einde te maken aan de negatieve ervaringen waarvan transgenderpersonen van wie de officiële naam niet overeenkomt met hun uiterlijke verschijning soms melding maken. 
 
Concreet zal de MIVB in de toekomst een andere voornaam op de MoBIB-kaart aanvaarden dan degene die staat op de identiteitskaart. Iedere gebruiker zal op simpel verzoek aan het MIVB-loket een MoBIB-kaart kunnen aanvragen met daarop zijn/haar omgangsnaam zonder dit te moeten motiveren. Ten slotte wordt in de opleiding van controleurs een specifiek onderdeel rond genderdiversiteit voorzien.
 
"Ik ben blij dat de MIVB en alle Belgische vervoersbedrijven die gebruik maken van de MoBIB-kaart in de toekomst rekening zullen houden met transgenderpersonen", zegt minister Pascal Smet. "Hiermee wordt een einde gemaakt aan pijnlijke en traumatische ervaringen die transgenderpersonen soms moesten ondergaan. Het openbaar vervoer moet toegankelijk voor iedereen. We hebben altijd al gestreden voor gelijke rechten, en met deze concrete maatregelen tonen we ons opnieuw als voorvechters; niet enkel woorden maar ook daden. Dat is des te belangrijk in aanloop naar de Pride."
 
"We zijn blij dat minister Smet en de MIVB hierin het voortouw nemen en hopen dat de andere vervoersmaatschappijen snel volgen", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "De aandacht voor genderdiversiteit in de opleiding van controleurs getuigt van een totaalaanpak." 
 
Zelfbeschikking staat dit jaar ook centraal op The Belgian Pride: "Met de slogan 'Ik beslis!' pleiten çavaria en haar Brusselse en Waalse evenknie, voor het recht om zelf te bepalen wie je bent. Zelf je genderidentiteit en voornaam bepalen zijn daarbij essentieel.

Bron: 

Eigen verslaggeving