Holebifilmfestival voor Afrika en haar diaspora in Brussel

15/04/2016 - 13:49
Van 5 tot 7 mei vindt in Brussel het Massimadi Festival plaats, het holebifilmfestival voor Afrika en haar diaspora. Er zijn films, maar ook seminaries, concerten, optredens, feestjes …

Massimadi legt als volgt de Afrikaanse diaspora van holebi's e transgenders uit: "Zwart(e) zijn betekent niet langer verbonden blijven aan ruimtes of plaatsen die voor velen slechts een herinnering, een ontworteling en een dwaaltocht zijn waaruit nieuw samengestelde of gelokaliseerde identiteiten voortkomen. Als je (bovendien) zwart en LGBT+ bent, worden deze vraagstukken nog ingewikkelder."
 
"Dit betekent dat je leeft in gemeenschappen waar je aan de ene kant deel van uitmaakt, maar waarvan de normen je (aan de andere kant) ook discrimineren en bepaalde delen van je identiteit onzichtbaar maken. Dit is geen toeval maar veeleer het resultaat van privileges en overheersingsmechanismes die een systematisch geweld veroorzaken waarop strategisch geantwoord moet worden. Terwijl we deze regels schrijven, maken de toestand van de wereld, de toenemende afstand tussen volkeren, hun leefruimtes, hun levensweg en hun geloof ons moedeloos. De strijd lijkt ons noodzakelijker dan ooit en ondanks alles blijven we hopen."
 
"Dit jaar heeft het Brusselse Massimadi Festival beslist om zwarte LGBT(+)-vraagtukken te belichten en te bespreken vanuit de invalshoek van overheersing, op basis van ras, politieke besluitmechanismes, sociale structuren, sociale klasse en/of geslacht. Deze keuze leidde ons ertoe om een groot aantal films te programmeren die deze vraagstukken voor zwarte gemeenschappen van de diaspora’s illustreren, zowel vanuit een historisch als een hedendaags oogpunt."
 
"Een ruimte aan om na te denken, voor uitwisseling ... en om te feesten. Het festival ontvangt u met groot enthousiasme om samen ons eigen verhaal te construeren en te deconstrueren, te schrijven en te herschrijven."

Divers programma

Massimadi biedt een veelvoud aan activiteiten aan. Op 3 mei is er al het seminarie 'Blackness And The End of the Closet' in de Université Libre de Bruxelles (ULB). Op 4 mei is er het colloquium 'Les identités LGBT+ à l'épreuve des dominations' in Bronx aan de Varkensmarkt. 
 
Op donderdag 5 mei start het filmprogramma met een vertoning van de film 'Bessie' met Queen Latifah en 'Brother to Brother'. De volgende dagen zijn er nog veel meer kortfilms, middellange en langsspeelfilms gepland. 'Get On The Bus' uit 1996 van Spike Lee is een klassieker. 
 
Bibiche Chibida en Angalia Ni Mimi komen optreden. Philippe Borg neemt Afrikaanse wax doeken onder handen. 'Sikiliza (luister, mijn lichaam spreekt tot jou)' is een fototentoonstelling waarin wordt gereflecteerd over de vraag hoe zwarte holebi's en transgenders zich meester maken van hun lichaam en een identiteit (of identiteiten) opbouwen. Hoe ze zich herdefiniëren met betrekking tot dekolonisering, discriminatie, criminalisering, bevestiging en de nood aan erkenning.
 
Frieda Ekotto van de Universiteit van Michigan geeft 'Een kritische lezing van Afrikaanse cinema over LGBT(+)-kwesties'. 
 
Massimadi Festival is een initiatief van Marthe Djilo Kamga en Les Identités du Baobab.
 
Praktische informatie, het volledige programma en tickets

Bron: 

Eigen verslaggeving