Eerste publicatie van Kartonnen Dozen voorgesteld

30/03/2016 - 15:52
‘Na het vrijen steek ik een gedicht op’, de eerste dichtbundel van Bert Deben, is voorgesteld in Het Roze Huis. De dichtbundel is ook meteen de eerste publicatie van uitgeverij Kartonnen Dozen.

Bert Deben heeft al jaren een drukbezochte blog met gedichten. Hij won verscheidene poëzieprijzen, zijn gedichten verschenen in literaire tijdschriften en in ZiZo-Magazine. Toch had hij niet meteen de behoefte om een dichtbundel te presenteren. Johanna Pas kon Bert Deben overtuigen om het wel te doen.

Eerbetoon aan ex-partner

Het grootste deel van de dichtbundel bevat gedichten over Berts vorige relatie. Hij was drie jaar samen met Bob, maar de man overleed in 2013 onverwacht toen het koppel al een tijd uit elkaar was. In ‘Na het vrijen steek ik een gedicht op’ worden verscheidene aspecten van de relatie belicht: het sprookjesachtige begin, het eventueel samenwonen, het effectief samenwonen, de eerste zomer die ze samen doorbrachten, Berts twijfels of hij de relatie wel wou, de ontrouw, het besef dat de relatie mis liep, de liefde die Bert bij een ander vond en de breuk met Bob. “Ik ben iemand die toch heel persoonlijke dingen heb geschreven, maar de relatie met Bob was wat dat betreft uniek”, zegt de dichter. “Voor zover ik weet is het uniek binnen de poëzie dat een homorelatie zo wordt beschreven en is het denk ik toch ook wel heel herkenbaar voor heel wat mensen.”

De familie van Bob staat volledig achter de publicatie van het boek. Bobs moeder kreeg dan ook het eerste gedrukte exemplaar overhandigd tijdens de voorstelling.

Jachtig uitgaansleven

Het laatste deel van de dichtbundel staat meer in het teken van het jachtige uitgaans- en seksleven van homomannen. Daarin beschrijft de poëet een aantal situaties die voor sommige homomannen herkenbaar zullen zijn. Zo verwoordt Bert Deben poëtisch de sluiting van een gaybar waarbij de mannen die er niet in zijn geslaagd een bedpartner die nacht te versieren gedesillusioneerd huiswaarts keren. De dichter heeft geen boodschap aan taboes. Thema’s zoals ontrouw, sadomasochisme en darkroombezoeken komen openlijk aan bod in Debens artistieke repertoire.

Johanna Pas is bijzonder verheugd met de presentatie van ‘Na het vrijen steek ik een gedicht op’. Het idee was om van de dichtbundel de laatste publicatie van uitgeverij ’t Verschil te maken, omdat toen nog geen beslissing was genomen over een doorstart. Uiteindelijk bleek het werk het startschot van uitgeverij Kartonnen Dozen.

Boekhandel Kartonnen Dozen opent in de loop van mei de deuren op de Draakplaats in de Antwerpse wijk Zurenborg. De dichtbundel kan je al online bestellen.

Bron: 

Eigen verslaggeving