’t Kwadraat informeert wensvaders

09/02/2016 - 10:34
Op dinsdag 29 maart organiseert ’t Kwadraat een infomoment voor wensvaders in Het Roze Huis in Antwerpen. Homokoppels met een kinderwens zitten met veel vragen over pleegzorg, adoptie en werken via een draagmoeder. De aanwezigen krijgen meer informatie over de verschillende mogelijkheden om vader te worden.

Pleegzorg Vlaanderen komt toelichten hoe pleegzorg werkt. Ze zullen verduidelijken hoe de screeningsprocedure verloopt, en wat de rechten en plichten van pleegouders zijn. Ook vragen over het al dan niet vergoeden van pleegouders komen aan bod.

Kind & Gezin komt op haar beurt informeren over de mogelijkheden die adoptie biedt. Het Vlaams Centrum voor Adoptie keurde begin 2016 de samenwerking tussen adoptiedienst Het Kleine Mirakel en de Amerikaanse staat New York goed. De staat New York laat interlandelijke adoptie door holebikoppels toe. Er starten echter eerst proefdossiers. Kunnen holebikoppels meedoen aan die proefdossiers? Wat betekent dit nieuwe adoptiekanaal voor de toekomst? Is interlandelijke adoptie niet slechts voor weinigen weggelegd, gezien de kosten? En hoe zit het met de samenwerking met Zuid-Afrika op vlak van interlandelijke adoptie? Zuid-Afrika laat immers ook buitenlandse holebikoppels toe als kandidaat-adoptieouders.

Het UZ Gent zal toelichten hoe de begeleiding van holebikoppels die beroep willen doen op een draagmoeder verloopt. Moeten holebikoppels zelf een draagmoeder aanbrengen? Hoe verloopt de screeningsprocedure? Wat als de draagmoeder zich tijdens de zwangerschap bedenkt? Mogen bepaalde onkosten voor de draagmoeder worden vergoed? Er wordt in België immers gedebatteerd over een verbod op commercieel draagmoederschap. De infoavond zal meer duidelijkheid scheppen over die vragen.

Praktisch

De infoavond begint om 19.30 uur en eindigt om 22 uur. De avond kost 5 euro. Op voorhand inschrijven is niet verplicht, maar wel mogelijk via het Facebook-event van ’t Kwadraat.
Het Roze Huis, Draakplaats 1, 2018 Antwerpen

Meer informatie over deze thema's vind je ook op de çavaria-site.

Bron: 

Eigen verslaggeving