39 van de 53 Gemenebest-landen bestraffen homoseks

04/01/2016 - 18:21
Beeld: Wikipedia
Lidstaten van het Gemenebest
In 39 van de 53 lidstaten van het Gemenebest van Naties bestraffen homoseks. Erasing 76 Crimes, een blog gespecialiseerd in LGBT-kwesties in ontwikkelingslanden, maakte de rekensom.

Het Commonwealth of Nations, beter bekend als het Brits Gemenebest, ontstond in 1949 als erfgenaam van het Britse rijk. Het omvat voornamelijk ex-kolonies en voormalige mandaatgebieden van het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elizabeth II is formeel hoofd van het Gemenebest. Ze is dan ook het staatshoofd van zestien van landen.
 
Als kolonisator maakte het VK homoseks strafbaar. Dat strafwetsartikel is bekend als Sectie 377. 39 landen behouden nog steeds het wetsartikel. In sommige landen is de wet weliswaar een dode letter, maar niettemin formeel van kracht. 

Deze landen zijn: 

In Afrika: Botswana, Kameroen, Ghana, Kenia, Malawi, Namibië, Nigeria, de Seychellen, Sierra Leone, Swaziland, Tanzania, Oeganda, Zambia. Lesotho heeft sinds kort een nieuw strafwetboek waarin homoseks niet meer bestraft wordt. Gambia en Zimbabwe zijn uit het Gemenebest gestapt.
 
In Amerika: Antigua en Barbuda, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago. 
 
In Azië: Bangladesh, Brunei, India, Maleisië, de Maldiven, Pakistan, Singapore, Sri Lanka.
 
In Oceanië; Kiribati, Nauru, Papoea-Nieuw-Guinea, Samoa, de Salomonseilanden, Tonga, Tuvalu. 

Wereldwijd

Wereldwijd telt Erasing 76 Crimes 79 landen die homoseks verbieden. De internationale LGBT-federatie ILGA telt er 75. Dat heeft te maken met enerzijds Indonesië, waar twee grote provincies homoseks bestraffen, en anderzijds met de definitie van land. 
 
Erasing 76 Crimes telt de Cook-Eilanden apart, evenals Palestina en door ISIS (IS) bezette gebieden in Irak en Syrië.  

Hier niet op klikken aub