Zweedse kortfilm ‘Löftet’ wint Holebikort 2018

09/11/2018 - 17:52
nieuws
Een oudere vrouw kust het hoofd van een andere oudere vrouw
De Zweedse filmmaakster Paula Gustafsson slaat een dubbeslag op het Holebifilmfestival en wint niet alleen de prijs voor de beste lesbische kortfilm, maar ook de felbegeerde hoofdprijs Holebikort 2018. Haar korte documentaire volgt een hoogbejaard, lesbisch koppel dat het einde voelt naderen en waarvoor samenzijn het enige is wat nog telt.

Holebikort, de wedstrijd voor kortfilms met eenLGBT+ thema dat jaarlijks georganiseerd wordt in het kader van het Holebifilmfestival, liep dit jaar voor de negende maal en mocht maar liefst 165 inschrijvingen uit 31 landen ontvangen. Het leeuwendeel van de films komt nog steeds uit westerse landen, maar ook uit Latijns-Amerikaanse landen als Brazilië, Argentinië en Mexico.

Ingetogen stijl

Tijdens de Openingsavond van het Holebiflmfestival gisterenavond koos het aanwezige publiek Löftet (De belofte), van de Zweedse filmmaakster Paula Gustafsson als winnaar uit de vier kortfilms die door de professionele jury waren voorgedragen. De jury, onder voorzitterschap van filmdocente Judith Franco, prees de ingetogen, observerende stijl van de documentaire, waarbij de kijker de dames dicht op de huid zit en hun intense emoties voelt zonder dat het gênant of voyeuristisch wordt. Deze korte documentaire volgt een lesbisch koppel dat door ouderdom en ziekte uit elkaar wordt gerukt, maar waarvan de liefde zo sterk is dat samenzijn het enige is wat nog telt. 

Dubbelslag

Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van Labyrint, de Leuvense vereniging voor lesbiennes en biseksuele vrouwen, was er dit jaar een speciale prijs voor de beste lesbische kortfilm die door de jury eveneens werd toegekend aan Löftet van Paula Gustafsson.

Paula is afkomstig uit Stockholm (Zweden) en studeerde film aan de Stockholms Filmskola. Tijdens het draaien van een portret van Maj-Briht Bergström-Walan, de bekende Zweedse voorvechtster van de vrouwelijke seksualiteit, ging het plots bergaf met de gezondheid van haar echtgenote Helle. Paula besliste daarop Maj-Brihts laatste strijd om ongescheiden van Helle de laatste jaren van hun leven door te brengen, vast te leggen in Löftet. 

Bron: 

Persbericht

De winnares neemt een cheque in ontvangst


Hier niet op klikken aub