De coming-out van Isadore, Vlaamse indie met een boodschap

13/11/2018 - 15:14
interview
Twee meisjes kussen elkaar
Wanneer artiesten openbaar voor hun seksuele oriëntatie uitkomen, is het belangrijk hierover te berichten. Dat vindt ook Isadore, een Vlaamse indieband die recent haar nieuwe single ‘You Say I Won’t’ de wereld instuurde.

Frontvrouw Joanne Van Bastelaere legt uit waarom de single met LGBT+ thematiek nog steeds van groot belang is, vooral voor lesbische meisjes en vrouwen.

Voor diegenen die jullie nog niet kennen: kunnen jullie jezelf even introduceren? 
“Wij zijn een indieband, in 2016 opgericht en met Leuven als thuisbasis. We zijn gestart met twee meisjes, Freya Dasseville en ik, maar zijn doorheen de jaren tweemaal van bezetting veranderd. Vorig jaar brachten we een EP uit met een vierkoppige band en nu brengen we onze single uit als een band van vijf. Met die nieuwe bezetting hebben we onze stijl ook zien veranderen. De single is zo meer pop-achtig en funky dan ons vorige werk, vooral door de invloed van gitarist Ward Adriaens. You Say I Won’t is het eerste nummer van de groep met de nieuwe bezetting, een soort van introductie naar de buitenwereld toe.”

Met die nieuwe single willen jullie ook meer zeggen, iets wat zowel blijkt uit de tekst als de videoclip.
“Onze teksten zijn altijd vrij open, want ik vind het belangrijk dat iedereen zijn of haar eigen interpretatie kan geven aan muziek. Ikzelf schreef You Say I Won’t wel als een soort van openbare coming-out. De clip toont dit en ook de tekst snijdt het thema aan: het initieel wegsteken van wie je bent uit angst, het onderdrukken van bepaalde gevoelens die je dan toch inhalen en dwingen tot eerlijk zijn met jezelf.”

Iets losmaken bij anderen

Waarom vind je het belangrijk je lesbische oriëntatie te tonen? 
“Omdat het deel is van wie ik ben en daardoor ook deel van Isadore. Ook omdat ik dacht, stel dat iemand het ziet die zelf nog niet uit de kast is en die denkt ‘zo leuk, die is niet eens zo gekend, dat is een gewoon persoon en die schaamt zich daar niet voor’. Dat mogen dan maar een of twee personen zijn die dat zien, het zou mooi meegenomen zijn mocht het in iemand iets kunnen losmaken.”

Komen artiesten daar de dag van vandaag te weinig voor uit? 
“Ja. Als je naar de Belgische en internationale muziekscene kijkt zijn er weinig openlijk lesbische artiesten. Je hebt wel superveel zangeressen die zeggen van ‘ik ben hetero’ of ‘ik ben bi’, ‘ik heb eens dit of dat gedaan met een andere vrouw’ en die dat dan ook in hun nummers steken. Maar vaak blijft het zo oppervlakkig.” 

Typevoorbeeld Katy Perry met I Kissed a Girl.
“Ja, Katy Perry, ook niet lesbisch of bi. Zij is hetero, maar dat wordt gebruikt want dat is wel sexy en dat spreekt tot de verbeelding. Maar echt een zangeres die zegt van ‘ik ben lesbisch en ik val alleen maar op vrouwen’, daar moet je naar zoeken. Muziek is nu het medium dat ik gebruik en mij aanbelangt, maar het zit eigenlijk een beetje overal.”

Vorm van sterke appreciatie

Naar welke lesbische artiesten keek jij als tiener op?
“Ik kan niet meteen zeggen dat ik echt naar een lesbische artiest heb opgekeken in mijn tienerjaren, gewoon omdat er niet veel waren om naar op te kijken. Rond mijn zeventiende leerde ik wel Hayley Kiyoko kennen, zij is expliciet lesbisch en steekt dit ook in haar muziek. Naar haar heb ik toen veel geluisterd en daar kon ik mij ook meer mee identificeren dan met andere muziek. Wat later, zo rond mijn twintigste heb ik Mary Lambert leren kennen. Zij steekt haar seksualiteit ook expliciet in haar teksten en haar videoclips. Al zou ik dat niet meer ‘opkijken’ noemen, eerder een vorm van sterke appreciatie.” 

Ga je als songwriter van Isadore ook zelf het LGBT+ thema blijven gebruiken?
“Sowieso ga ik het nog tonen. Met de single is nu een soort van kader geschetst waar toekomstige nummers in geplaatst kunnen worden. Het zal nu makkelijker worden om daar expliciet over te schrijven. Het wegsteken zou ik in ieder geval nooit doen!”

Bron: 

Eigen verslaggeving

De bandleden van Isadora staan met hun rug naar de camera in een veld, 1 persoon kijkt achterom