Klaar voor de nieuwe editie van L-day?

04/10/2018 - 10:55
getuigenis
Affiche van L-Day met een persoon met vrouwelijke genderexpressie vol glitter
L-Day is terug en dit voor de dertigste keer. Een verjaardag die op 13 oktober uitgebreid wordt gevierd. L-Day is een ontmoetingsdag voor lesbische en biseksuele vrouwen, en hun sympathisanten.

Op 13 oktober kunnen we genieten van L-Day in een nieuw (Leuvens) jasje. L-Day gaat dit jaar namelijk door in dé studentenstad bij uitstek. De dag wordt vooraf gegaan met een feestelijke optocht, een ware L-Pride, door de stad Leuven. De L-Day zelf wordt gevuld met muziek, actieve workshops, mogelijkheden om elkaar te leren kennen, gedachten te wisselen en bij te leren. We sluiten de avond af met een hippe party.

Meer lesbo's op straat!

Lesbiennes zijn vaak een vergeten groep met veel te weinig rolmodellen. Ook om deze reden is het belangrijk dat lesbiennes kunnen samenkomen en laten zien dat ze er ook zijn. L-Day blijft nodig. Ondanks alle evoluties van de laatste decennia blijven lesbische en biseksuele vrouwen vaak onzichtbaar in de media. Ook binnen het LGBT+ verhaal blijven vrouwen de minder zichtbare groep.

Standbeeld uit de kast

Zoals altijd maakt L-Day goed goed gebruik van haar gaststad. Dit keer op een wel erg vrolijke manier. Er is een actie georganiseerd rond de Leuvense standbeelden. Ze komen  uit de kast als lesbienne, biseksueel, transgender of solidaire hetero en krijgen een kledingstuk in regenboogkleuren. Dat blijven ze de rest van oktober dragen om volgende boodschap te onderstrepen: "een grotere zichtbaarheid en een positieve beeldvorming van lesbische en biseksuele vrouwen is belangrijk".

Prikkelend programma

De stad Leuven stelt met de Romaanse Poort en het Wagehuys een toplocatie ter beschikking. Het thema zichtbaarheid wordt uitgediept in een Speakers’ Corner, waarin o.a. auteurs Gaea Schoeters en Isabelle Van Ewijk zullen spreken. Verder zijn er optredens van Famba, Billy & Bloomfish, Duwoh en Cherchez la femme. Bezoekers worden wegwijs gemaakt in genderbewust opvoeden en de beeldvorming van holebi’s en transgenders in de Vlaamse media. Lesbische vluchtelingen komen getuigen over hun ervaringen en de regenboogambassadeurs nemen je mee naar de leefwereld van oudere holebi’s in woonzorgcentra. Voor trans* vrouwen is er een workshop over de mogelijkheden van make-up. De ‘Cunt coloring book’ is het vertrekpunt voor een workshop vagina’s kleuren. Er is een speeddate, een onthaalcafé, een bi-café en een standenmarkt. ’s Avonds volgt er een bruisende party.

Zichtbaarheid

Het thema dit jaar is 'zichtbaarheid'. Het begint allemaal met een L-Pride. België kende in de jaren tachtig een actieve lesbiennebeweging, maar voor zover we weten, is de L-Pride in Leuven een primeur voor België. Niet alleen vrouwenorganisaties lopen mee om een statement te maken. Solidaire mannenorganisaties en vrienden uit onverwachte hoeken, mensen uit Leuven en ver daarbuiten benadrukken dat ze een positieve beeldvorming rond lesbische en biseksuele vrouwen belangrijk vinden.

L-Day wordt georganiseerd door Labyrint vzw en Folia vzw, met de steun van de stad Leuven, çavaria, Holebihuis Vlaams-Brabant en de Nationale Loterij.

Events

Aankleden standbeelden en persmoment: 12/10, om 10 uur aan de Fiere Margriet, Dijleterrassen, Dirk Boutslaan, Leuven.

L-Pride: 13/10, 11 uur, feestelijke opening en vertrek aan het Martelarenplein, Leuven
L-Day:  13/10 , 12.30-20 uur Wagehuys en Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, Leuven
L-Party: 13/10, 20 uur Musicafé, Muntstraat 5, Leuven

Voor meer info https://l-day.be/

 

 

 

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub