The Happy Prince brengt een tekenend beeld van de teloorgang van Oscar Wilde

03/10/2018 - 09:00
3
recensie
The Happy Prince
Het leven van beroemde schrijver Oscar Wilde werd in het verleden al meermaals verfilmd, maar deze nieuwe versie belooft een heel nieuw beeld van hem te schetsen. Rupert Everett kroop voor deze film niet alleen in de huid van Wilde, hij schreef ook het scenario én nam de volledige regie voor zijn rekening.

The Happy Prince vertelt niet zomaar het klassieke verhaal van Oscar Wilde, die wegens sodomie werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Everett laat het verhaal pas beginnen wanneer Wilde na zijn gevangenisstraf terug vrij komt en zijn leven weer moet zien op te pikken. Dat zorgt voor een tekenend beeld van de teloorgang van de grote schrijver. Wilde wordt als glamoureus en theatraal figuur afgebeeld en staat in schril contrast met een armoedige achtergrond en een hoop kommer en kwel. We volgen Wilde van in de groezelige salons naar de weinige vrienden die hij nog heeft tot aan zijn sterfbed. Wilde spartelt als hoopje vergane glorie om zich heen, maar blijft meestal een schim van de grote, charismatische schijver die hij ooit was.

Rupert Everett is zelf grote Wilde-fan en dat komt duidelijk naar voren in zijn geniale vertolking. Het beeld van Oscar Wilde dat hij neerzet is sterk en herkenbaar. Ook Edwin Thomas, Colin Firth en Emily Watson - samen een erg straffe cast - zetten sterke personages neer. 

Van hot naar her

Doordat de film niet de hele geschiedenis van Wilde meegeeft en ook nog eens niet chronologisch de gebeurtenissen achter elkaar zet, moet je als kijker toch al een beetje thuis zijn in het levensverhaal van de grote schrijver. Er wordt in The Happy Prince vaak van het ene naar het andere moment en van de ene naar de andere locatie gesprongen, wat het verhaal niet altijd even makkelijk te volgen maakt. 

Ook de dialogen zijn niet altijd even duidelijk te volgen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Everett ook de visie van de andere personages wilde belichten, en op die manier voor een zootje ongeregeld heeft gezorgd.

Kostuumdrama

The Happy Prince is geen feilloos meesterwerk, maar brengt wel een frisse wind in het genre van het kostuumdrama. Als kijker krijg je een vernieuwende film met hier en daar een scherp kantje voorgeschoteld, een boeiend en indrukwekkend kunstenaarsportret.

Al met al is deze film een aanrader, tenminste als je interesse hebt in Oscar Wilde én als je bekend  bent met zijn levensverhaal.

The Happy Prince speelt vanaf 3 oktober in de zalen.

Bron: 

Eigen verslaggeving