Bo Van Spilbeeck schrijft transitie neer in boek

13/09/2018 - 13:15
nieuws
Bo Van Spilbeeck als verslaggeefster
VTM-journaliste en trans* vrouw Bo Van Spilbeeck hoopt om in het voorjaar van 2019 haar eigen boek uit te hebben. In dat zelfgeschreven boek wil ze het grote publiek meer vertellen over haar transitie van man naar vrouw. "Ik wil dit boek in de eerste plaats voor mezelf schrijven", zegt Bo.

Om haar eigen ervaringen te delen, start Bo Van Spilbeeck binnenkort met het schrijven van een boek. In De Morgen zei ze eerder al dat na de bekendmaking van haar transitie vijf uitgeverijen aan haar mouw trokken. Uiteindelijk tekende de ervaren journaliste een contract bij Uitgeverij Horizon.

Verhaal afsluiten 

"De bedoeling is dat het boek uitkomt wanneer het hele proces rond is, inclusief de geslachtsoperatie die ik nog voor het einde van het jaar zal ondergaan", zegt ze in een interview met Dag Allemaal. Daarom mikt Van Spilbeeck op het voorjaar van 2019. "Het is de bedoeling dat mijn verhaal tegen dan rond is. Niet alleen de operatie op zich, maar ook het herstel na de operatie."

Bo: "De laatste bladzijde van het boek moet niet gaan over mijn ziekbed erna. Het verhaal is pas af wanneer ik weer aan de slag ben als journaliste en reporter. Dan is de cirkel rond, en kan ik dit verhaal voor mijzelf afsluiten."

Lotgenoten helpen 

"Ik wil me niet alleen beperken tot het helpen van lotgenoten. Ik vind het belangrijk om de Vlaming uit te leggen wat het is om te zijn zoals ik ben. Om je te voelen zoals ik me voel. Om het gevoel te hebben dat je in het verkeerde lichaam bent geboren", zegt ze.

‘Toevallig ooit man geweest’

Bo beseft dat ze door haar bekendheid snel een soort van rolmodel geworden is voor velen. Ze wil nog enige tijd haar steentje bijdragen, maar hoopt niet voor eeuwig hét trans* rolmodel te blijven. "Ik wil gewoon Bo Van Spilbeeck zijn, een journaliste met een gelukkig gezinsleven en een mooie carrière, die gerespecteerd wordt voor wat ze kan. En ja, toevallig ben ik ooit een man geweest."

Internationale aandacht

De journaliste is nog niet begonnen met schrijven en toch is er nu al interesse uit het buitenland. Het boek van Bo krijgt alvast een Franse versie en er lopen verregaande onderhandelingen met andere landen. Hoopt ze om geld te verdienen met het boek? "Natuurlijk zou het fijn zijn als ik er íets aan kan overhouden, vooral omdat ik nog wat kosten heb door de operaties. Maar ik hoop vooral dat veel mensen mijn boek kopen om het te lézen."
 

Bron: 

Dag Allemaal, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en De MorgenHier niet op klikken aub