Boeken, boeken en nog meer boeken

10/09/2018 - 11:02
column
Een stapel boeken
Volgens de laatste telling zouden er nu 129.864.880 boeken op de wereld zijn. Hoeveel heb jij er al gelezen? Naar aanleiding van boekendag, hierna een top 10 LGBT+ boeken.

De muren van een grot, papyrus, aardewerk, botten... allemaal werden ze vroeger gebruikt om erop te schrijven. In de vijfde eeuw vond een nieuwe vorm ingang, die van de codex. Een codex bestaat uit pagina's die werden ingebonden, zodat je erdoor kon bladeren. Het is de vorm van boeken die we vandaag nog steeds kennen. Het woord 'boek' is vermoedelijk afkomstig van het Germaanse woord voor beuk, boche. De omslagen van de eerste boeken werden namelijk gemaakt van een rechthoekig stuk (beuken)hout.

Wanneer wordt een boek een LGBT+ boek? Wanneer de auteur zelf LGBT+ is? Of wanneer het verhaal (realistische) LGBT+ personages bevat? Of wanneer het thema LGBT+ interessant is? Er zijn gelukkig steeds meer LGBT+ series en.- films, maar laten we even kijken naar het oudste medium. Hier zijn tien boeken die je kan toevoegen aan je reading challenge.

1 Het idee M/V

Asha ten Broeke, wetenschapsjournalist, vertelt op vlotte en grappige wijze hoe de huidige populaire theorieën, in de traditie van Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, in realiteit niet veel meer te bieden hebben.Ten Broeke betoogt dat veel sekseverschillen berusten op ideeën en vooroordelen die onbewust van generatie op generatie worden doorgegeven en zich met behulp van dit biologische mechanisme nestelen in het nog zeer plastische brein van baby's en jonge kinderen. Haar conclusie is zowel confronterend als inspirerend. Het blijkt dat de meeste man-vrouwverschillen niet genetisch bepaald zijn maar door iedere generatie opnieuw worden gecreëerd, en dus ook veranderd kunnen worden.

2 The Song of Achilles

Geschreven door Madeline Miller. Dit boek is een nieuwe originele versie van de klassieker Illias, volledig gescheven vanuit het oogpunt van Patroclus. Het vertelt het verhaal van de prille liefde tussen de twee Griekse helden Patroclus en Achilles. Wat deze versie zo mooi maakt, is het poëtische taalgebruik en hoe je alles door Patroclus zijn ogen ziet.

3 Will Grayson, Will Grayson

Het boek van David Levithan en John Green is een origineel boek waarin we het leven volgen van de twee Wills. De ene is een uitbundige hetero jongeman, terwijl de andere een bescheiden homoseksuele jongen is. Ze zijn beiden echter op zoek naar de liefde. Het boek zelf is alternerend geschreven door de twee auteurs die elk het vertelstandpunt van één van de Wills voor hun rekening namen.

4 Aan de achterkant was alles ok

De autobiografische vertelling van Samuel De Schepper beschrijft hoe hij worstelde met zichzelf en uiteindelijk op zijn veertigste besliste enkele geslachtsingrepen te ondergaan. Samuel kreeg bij geboorte het geslacht vrouw mee, maar onderging de transitie naar man. Het levert een boek op dat rijkelijk gestoffeerd is met jeugdfoto’s. Het boek is geen droevig slachtofferverhaal noch een verenging tot het zuivere transitieproces, doch een verhaal waarin er ook ruimte is voor humor en liefde voor muziek.

5 Vingervlug

Het boek van Sarah Waters is al in verschillende landen verfilmd. Het weeskind Sue Trinder groeit op onder de liefdevolle vleugels van mevrouw Sucksby, in een toevluchtsoord voor zakkenrollers en andere kruimeldieven.
Door de charmante oplichter Richard Rivers, beter bekend als Gentleman, wordt Sue betrokken bij een duivels plan. Ze moet vriendschap sluiten met het naïeve rijkeluismeisje Maud, zodat Richard haar kan verleiden. Als hij met Maud trouwt, krijgt Sue een deel van de enorme erfenis die dan aan Maud en Richard toekomt. Sue gaat akkoord, maar dan komt ze erachter dat Richard Maud, met wie intussen bevriend is geraakt, wil laten opsluiten in een gekkenhuis.

6 Magnus Chase en de goden van Asgard

In het boek van Rick Riordan is Magnus de zoon van een Noorse god. En dat is niet alles: de goden van Asgard bereiden zich voor op een oorlog. Om Ragnarok, de ondergang van de goden, te voorkomen, moet Magnus in de Negen Werelden op zoek gaan naar een wapen dat al duizend jaar onvindbaar is. Magnus wordt verliefd op Alex, de dochter/zoon van Loki. Zoon/dochter omdat Alex de gave heeft om, al naargelang hoe ze zich voelt, zowel als meisje of als jongen door het leven te gaan.

7 Middlesex

Jeffrey Eugenides won met dit boek de Pulitzerprijs voor fictie in 2003. Het verhaal volgt verschillende generaties en speelt zich af op verschillende continenten. Het hoofdpersonage, Cal Stephanides, heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Dit wordt echter pas ontdekt wanneer Callie (die opgroeit als meisje) een ongeval heeft waardoor ze in het ziekenhuis wordt opgenomen. In het boek blikt Cal terug op zijn leven en de geschiedenis van zijn familie. Het wordt een reis van het voormalige Anatolië, waar zijn grootvader de oorlog tussen Griekenland en Turkije ontvluchtte, naar de Verenigde Staten. Wat volgt is een epische familiekroniek met op de achtergrond historische gebeurtenissen.

8 Mijn tweede huid

Erwin Mortier brengt het verhaal van Anton, het enige kind in een gezin dat woont in een huis aan de dijk. Zijn kinderjaren zijn vervuld van de intimiteit van vader en moeder, ooms en tantes en ooms. Het Vlaamse dorp als uitgangspunt, het boerengeslacht als context en de wat eenzelvige individualiteit van een jongen, van wie de ontwikkeling beschreven wordt van peuter via middelbare scholier tot universiteitsstudent. Anton wordt tegelijk aangetrokken en afgestoten door zijn neef Roland. Door de jaren heen verinnigt en verhardt de verhouding tussen de twee jongens zich, als in een golfbeweging. Een andere verhouding, die tussen Anton en zijn medescholier Willem, is een pleister op de wonde van Antons eenzaamheid.

9 Kartonnen dozen

Kartonnen dozen van Tom Lanoye is sinds zijn verschijning in 1991 uitgegroeid tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur. Enerzijds legt Tom Lanoye de verslavingen en de valstrikken bloot van de grote, allesverterende jeugdliefde die iedereen kent uit ervaring. Anderzijds schildert hij zijn eigen afkomst en opvoeding: de slagerswinkel van zijn vader, de vier vrouwen die hem hebben opgevoed, de katholieke school die probeert overeind te blijven in de stormen van de moderniteit, de bejaarde priester-dichter die een inspirerende leraar Nederlands blijkt te zijn, de turners aan wie de jonge auteur zich vergaapt, en de stripverhalen waaraan hij zijn ogen kapot leest.

10 Onderhuids

Als alles klopt en je leeft de droom van velen, zou je dan twijfelen aan je keuzes? Heb je er reden toe? Floor heeft alles denkt ze, ze is getrouwd, heeft twee dochters en een goedlopende psychologiepraktijk. Ze heeft geen enkele reden haar gemaakte keuzes in vraag te stellen. Maar als een confrontatie met het verleden een verborgen verlangen blootlegt, wordt zij uitgedaagd hoog spel te spelen met alles wat zij liefheeft. Zo vraagt ze zich steeds vaker af wat er gebeurd zou zijn als ze negen jaar geleden een andere keuze had gemaakt. Terwijl ze op zoek gaat naar het antwoord, voelt ze stukje bij beetje de vaste grond onder haar voeten wegzakken. In haar zoektocht zet ze alles wat haar lief is op het spel. Onderhuids is een tot de verbeelding sprekende, sensueel geschreven roman van Suzanne Gerding over liefde, keuzevrijheid en de bereidheid de eigen waarheid te ontdekken.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub