Antwerp Pride 2018: Zon, regenbogen en vooral veel feest

13/08/2018 - 11:20
nieuws
Trotse ouders van holebi's lopen mee met de Pride
Op zaterdag 11 augustus, trok de parade tijdens de Pride Antwerp door de stad. 60 000 à 90 000 deelnemers in en naast de parade, de zon en ontelbaar veel regenboogvlaggen toverden de Antwerpse straten om tot een kleurrijk feest.

“Ik ben zeer blij met de opkomst. We organiseren vanuit de holebi- en transgendergemeenschap een feest voor alle Antwerpenaren”, zegt Antwerp Pride-woordvoerder Wilfried Eetezonne. “We zijn dankbaar voor de diversiteit die er is en reiken de hand naar andere gemeenschappen. Iedereen is welkom. Jammer genoeg zien we aan wat eerder deze week in Gent gebeurde dat het nog steeds nodig is om aandacht te schenken aan een gelijke behandeling voor holebi’s en transgenders.” 

“Ik ben hier om te feesten, maar ook om zichtbaar te maken dat er nood is aan meer diversiteit, ook binnen de LGBT+ wereld. Want we zijn meer dan homo, lesbienne of biseksueel. We zijn onszelf. Ik draag graag een rok en niemand hoeft daar een probleem van te maken,” zegt Maja, toeschouwer en lid van Queered Up, een collectief zonder 'hokjes'. “Laat de Antwerp Pride een feest van diversiteit zijn!”, aldus Maja.

Parcours

Het parcours was 2,9 km lang. De tocht begon aan de Waterpoort op de Vlaamsekaai. Via de Verschansingstraat liep de stoet naar de Leopold De Waelstraat, bekend van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Via de Karel Rogierstraat en de Marnixplaats werd er naar de Scheldestraat geparadeerd, om zo de Scheldekaaien op te gaan ter hoogte van de Sint-Michielskaai. Nadien volgen de Plantinkaai met het terras van Crazy J, de Sint-Annatunnel (Voetgangerstunnel) en de pop-upbar van Twilight en de Ernest Van Dijckkaai. 

Rainbow Village

Vlak na het einde van de parade, ging het feest door met het Love United Festival waar bekende DJ's zoals Ilse Liebens, Dimitri D'Anvers en Light Asylum op twee verschillende podia de massa entertainden. Ook dansformatie Trinxx vergastte de aanwezigen op een spetterend optreden op hoge hakken. Deze prachtige locatie, in combinatie met de vele zichzelf zijnde mensen, was the place to be voor de feestvierders. Later op de avond, volgden nog verscheidene feesten op diverse locaties in de hele stad.

Opvallende deelnemers

In totaal waren er meer dan zestig deelnemende delegaties waaronder vertrouwde gezichten zoals de Lokale Politie Antwerpen, Mister Gay Vlaanderen, çavaria, Sensoa, Het Roze Huis – çavaria Antwerpen, de Universiteit Antwerpen en Famba.

Drie  opvallende nieuwe delegaties waren die van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen, Doof en LGBT+ Vlaanderen en het Opera Ballet Vlaanderen, die laatste had een praalwagen in het barokke thema. 

Voor het tweede jaar op rij namen ook de Trotse ouders van holebi’s deel.  Hun slogan ‘Aanvaarding begint in het gezin’ kon op veel bijval en spontaan applaus rekenen bij de toeschouwers.

"Wij kunnen uiteraard alleen maar zeer tevreden zijn met deze editie," aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. "De sfeer in de stad was geweldig, ook het weer was optimaal en we groeien nog elk jaar. Het blijft mooi om te zien hoe de inwoners van Antwerpen onze gemeenschap steunen en omarmen. We zijn dan ook dankbaar dat we leven in een stad waar we mogen zijn wie we zijn."

Bron: 

Eigen verslaggeving, Persbericht

Doof en LGBT+ loopt mee met de Pride
Persoon danst op de Pride met een regenboogvlagje in hun hand
Foto van een mensenmassa in de pride, met een ballon van een eenhoorn
Mister Gay Belgium met zijn twee ereheren
Een dragqueen een gele outfit
Een man met kepie en zonnebril
Feestende personen op de pride


Hier niet op klikken aub