Britney, chaos en protest op Brighton Pride

06/08/2018 - 13:10
nieuws
Brighton and Hove Pride 2018
In Brighton vond dit weekend de Brighton and Hove Pride plaats, het grootste pride-event in het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar vierden meer dan 300.000 aanwezigen mee.

Het thema van de pride was dit jaar 'Colour my World', om het 40-jarig bestaan van de regenboogvlag te vieren. Voor deze pride editie werd er dan ook teruggegrepen naar de oorspronkelijke regenboogvlag met de kleuren roze, rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet, die respectievelijk staan voor seksualiteit, leven, genezen, zon, natuur, kunst/magie, harmonie en geest. Op twee locaties in de stad was er een tentoonstelling rond het thema voorzien, met bijdragen van meer dan 60 kunstenaars en activisten van over de hele wereld.

In een reactie op de gebeurtenissen van de Londen Pride, liep een groepering van trans* activisten vooraan de optocht, L with theT. Ze riepen slogans als "Please know your history, trans women fought for me", en "We will not hide, trans women started the pride". (De London Pride werd in juli dit jaar onderbroken door een actie van Get The L Out!, een anti-trans* groepering die zich vooraan de parade op de grond had gelegd en zo de parade 45 minuten lang blokkeerde, nvdr).

Britney Spears

Na de traditionele pride optocht door de stad volgde een groot feest in Preston Park met meer dan 90.000 aanwezigen en diverse events. Niemand minder dan Britney Spears was dit jaar de headliner.

Het anderhalf uur durende optreden van Britney kon rekenen op 57.000 aanwezigen. Ze opende de show gehuld in een regenboogvlag op de tonen van “Work b**ch”. Het was haar eerste optreden in het Verenigd Koninkrijk sinds 2011, en vormde het begin van haar Europese tour Piece of Me. Op 15 augustus vindt haar concert in Antwerpen plaats.

Chaos in het station

Het einde van de festiviteiten zorgde voor chaos, en grote mensenmassa's aan het station. Verschillende mensen gaven te kennen dat de situatie heel onveilig was, en dat ze het gevoel hadden dat ze elk moment vertrappeld konden worden in de mensenmassa.

Kort voor middernacht werd het station van Brighton afgesloten door de politie, met een tijdelijk onderbreken van de dienstregeling naar Londen, in een poging om de mensenmassa onder controle te krijgen. Het zorgde er echter voor dat verschillende mensen strandden in Brighton en dat er zelfs mensen op het strand hebben overnacht.

De Brighton and Hove Pride organisatie reageerde intussen dat zij de locatie van het event in minder dan 30 minuten hadden ontruimd, en dat de wegen een uur nadien opnieuw vrij waren. Ze gaven aan dat het wat hen betrof niet kon dat bezoekers van de Pride lange tijd hebben moeten wachten en rechtstaan alvorens ze het station in konden, en dat hun veiligheid in het gedrag kwam door Govia Thameslink Railway en het station dat gefaald had om voldoende treinen in te zetten.

Protest tegen deportaties asielzoekers

Tijdens de Pride werd de British Airways tower bezet door activisten van Lesbians and Gays Support the Migrants (LGSM) om de deportaties van asielzoekers aan te kaarten. Sam Bjorn, woordvoerder van LGSM stelt dat “British Airways mensen tegen hun wil naar landen deporteert waar ze vervolging riskeren, of weinig banden mee hebben. Het sponsoren van de Brighton en Hover Pride is niet verenigbaar met het ondersteunen van brutale en onrechtvaardige deportaties. We willen het niet laten passeren dat een bedrijf zich achter onze regenboog verstopt terwijl ze actief deelnemen aan deze uitwijzigingen.”

British Airways verwees voor vragen over specifieke protesten door naar de politie, en voegde eraan toe een lange geschiedenis van steun aan de LGBT+ gemeenschap te hebben, en dat ze een trotse sponsor zijn van de Brighton Pride. Wat betreft de deportaties gaven ze aan dat ze als Britse luchtvaartmaatschappij wettelijk verplicht zijn mee te werken aan de Britse immigratie wetgeving.

Uit statistieken van de Britse overheid die eind 2017 werden vrijgegeven, blijkt dat 74% van de asielaanvragen die minstens gedeeltelijk gebaseerde waren op seksuele oriëntatie werden geweigerd.

In België blijkt uit cijfers uit 2013 van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (GCVS) dat ook hier ongeveer 73% van de dossiers met als motivering seksuele oriëntatie en genderidentiteit, geweigerd wordt.

Bron: 

Eigen verslaggeving, Pink News, The Independent, Brighton + Hove PrideHier niet op klikken aub