30 Armeense dorpsbewoners vallen holebi’s aan, 9 gewonden

04/08/2018 - 15:16
nieuws
Robert, een slachtoffer
Negen holebi’s werden op 3 augustus thuis aangevallen in Shurnukh, Armenië. Twee ervan werden ernstig gewond.

Rond 8 uur ’s avonds, belde een man aan bij het huis van Hayk Oprah Hakobyan en zijn familie. Hayk was toen iets aan het drinken met zijn vrienden. De man wou praten met Hayk, maar Hayk zag dat niet zitten. Daarna sprong de man over het hekken en wat volgde was shockerend. “Hij bedreigde ons. Als we het huis en dorp niet onmiddellijk verlieten gingen ze ons van kant maken.”, verteld Hayk aan ZiZo.

Hayk en zijn vrienden verzamelden meteen hun spullen, maar toen we de voordeur openden stonden al dertig dorpsbewoners ons op te wachten. “In het begin riepen ze ons de homoseksuelen niet thuishoren in het dorp, maar hun gedrag werd al snel gewelddadig. We moesten lopen voor ons leven. Ze volgden ons en sloegen ons in elkaar en smeten stenen naar ons. We zijn allemaal gewond, maar twee van mijn vrienden zijn er erger aan toe en moesten meteen naar het ziekenhuis. We liepen de snelweg op totdat ze ons niet meer volgden.”

Dorpsruzie

Terwijl ze voor hun leven renden, probeerden ze de politie te bereiken. “We moesten meer dan een uur wachten totdat de politie kwam opdagen. Maar we zijn wel hoopvol dat de daders bestraft zullen worden, want we hebben ze bijna allemaal herkend.”

Volgens Hayk was één van de aanvallers Hakob Arshakyan, de voormalige burgemeester van het dorp. “Mijn vader diende onlangs nog klacht in tegen hem wegens corruptie. Ik denk dat dit het motief moet geweest zijn voor de aanval.” 

Terugkeer

Op het moment van het interview zaten Hayk en zijn vrienden in de wagen met vertegenwoordigers van PINK Armenia, de grootste LGBT+ organisatie in het land, richting de Armeense hoofdstad Yerevan. “Ik weet nog niet of ik terug durf te gaan naar men dorp. Zoveel dorpsgenoten kwamen tegen me protesteren en wouden me eigenijk vermoorden. Maar aan de andere kant mag ik me ook niet gewonnen geven.”

 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub