Rainbow Messageboard van Casa Rosa fleurde Gentse Feesten op

26/07/2018 - 10:33
nieuws
Een persoon schrijft een boodschap op het Rainbow Messageboard
Tijdens de Gentse Feesten viel er dit jaar weer heel wat te beleven. Ook Casa Rosa was van de partij. Op het nachtprogramma vonden we Casa Rosa terug met '10 Days of Love'.

Overdag was er de infostand met het Rainbow Messageboard waarop voorbijgangers een boodschap konden schrijven. Hoe meer dagen Gentse Feesten we achter de rug hadden, hoe voller het bord stond met mooie boodschappen.

”Tien dagen geleden wist ik niet wat te verwachten van de Gentse Feesten bij Casa Rosa. Met enthousiaste vrijwilligers bemensde ik elke dag een informatiestand. En toen volgden de verhalen van toevallige passanten", zegt Jana Miah, regiocoördinator bij Casa Rosa Oost-Vlaanderen aan ZiZo.

Een greep uit de verhalen:

  • Een oudere man vroeg om een onthaalgesprek, omdat hij al heel zijn leven het gevoel had niet naar zijn ware genderidentiteit te kunnen leven. 
  • Een jongen kwam een boodschap schrijven op ons Rainbow Messageboard. Zijn beste vriendin pleegde een jaar geleden suicide. Ze werd gepest omdat ze lesbisch was. 
  • Een oma kwam even ‘hallo’ zeggen. Haar kleinzoon is homo en het doet haar deugd te zien dat er initiatieven zijn zoals deze. 
  • Een internationale student uit Rio, die zelf hetero is, schreef ook een boodschap op ons bord. Hij vertelde hoe verschillend de situatie in Brazilië is en dat hij blij was ons bord vol liefde te lezen.
  • Japanse mensen schreven in hun taal dat liefde universeel is.
  • Twee ouders kwamen ook op bezoek. Hun zoon, die nu twaalf jaar is, kwam een jaar geleden uit de kast bij hen, maar durft het niet tegen zijn vrienden te zeggen.
  • Twee trans* vrouwen beklemtoonden nog eens hoe belangrijk ze het vonden een plek te hebben waar ze terechtkunnen.
  • Een groepje lesbische vriendinnen uit het Verenigd Koninkrijk schreven hun gsm-nummer op; je weet maar nooit of er iemand openstaat voor dating tijdens de Gentse Feesten...

”De lijst kan blijven doorgaan,” vertelt Miah. “Van leuke verhalen tot verhalen waarbij de tranen me in de ogen springen. Zo dankbaar als ik ben, zo vastberaden ben ik ook. Ik ben dankbaar omdat ik zoveel mooie mensen leerde kennen deze week, en ik ben vastberaden, omdat ik nu meer dan ooit besef dat deze verhalen niet genoeg verteld worden. Nochtans, ze zijn er. En achter elk verhaal zit een mens, kwetsbaar en sterk tegelijk. Niet meer en niet minder. Hoog tijd dat iedereen zichzelf in al zijn prachtige aspecten mag zijn.”

Mooie afsluiter

Een moeder en haar vijfjarige zoon kwamen een regenboog tekenen op ons bord. “Op school zeggen ze dat jongens alleen met meisjes mogen trouwen,” zegt de jongen. Waarop de moeder repliceerde: “Dat komt omdat ze dit bord vol regenbogen nog niet gezien hebben.”

Casa Rosa bouwde bruggen. Bedankt Casa Rosa. Bedankt Gentse Feesten. En bedankt aan alle mensen die hun verhaal met ons deelden. Tot volgend jaar!
 

Bron: 

Eigen verslaggeving

De medewerkers van Casa Rosa verwelkomen de voorbijgangers met een glimlach en met infobruchures
Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub