Conchita, Elton John, Charlize Theron en prins Harry op International Aids Conference

26/07/2018 - 09:54
nieuws
Prins Harry is aan het speechen
De 22ste International Aids Conference vond de voorbije dagen plaats in Amsterdam. Het waren vooral de bekende koppen die met hun speeches de strijd tegen het aidsvirus weer onder de aandacht wisten te brengen.

Bebaarde Songfestivalwinnares Conchita Wurst zette meteen de toon door bij de opening van de conferentie te getuigen over haar leven met het virus. “Je kan ons aanraken, je kan ons kussen, je kan ons liefhebben zoals om het even wie anders”, zegt de artieste. 

Tom Neuwirth, de man achter Conchita, is zelf ook hiv-positief en werd een tijdje terug gedwongen om zijn status publiekelijk te maken nadat een ex-vriendje gedreigd had om het zelf te onthullen. “Ik voel me sterker nu ik over mijn hiv kan praten”, voegde ze daar nog aan toe. 

Maak mannen deel van de oplossing

Britse zanger en LGBT+-boegbeeld Elton John werd geïntroduceerd door prins Harry. Elton bleek de man met een plan. “Als we de strijd willen winnen en we voorgoed een einde willen maken aan hiv, dan moeten mannen een deel worden van de oplossing. Het is tijd voor een globaal plan dat mannen leert zich te beschermen.” 

Sir Elton John maakte zich ook behoorlijk boos over het aidsprobleem in Rusland, maar sloot zijn speech af met goed nieuws: de Brit heeft een nieuwe samenwerking (budget 855 miljoen euro) opgestart in de strijd tegen de overdracht van het virus onder homoseksuele mannen. 

Tweederangs status van vrouwen

Zowel prins Harry als bekende actrice Charlize Theron benadrukten dat aids niet enkel gekoppeld mag worden aan seks of seksualiteit. Ze maken zich zorgen over de alarmerende berichten van infecties bij (zeer) jonge vrouwen. “We weten dat het virus ook gelinkt is aan de betreurende tweederangs status van meisjes en vrouwen over de hele wereld”, zei Theron duidelijk. 

De kleinzoon van de Queen riep daarbij nog op dat alle overheden in de wereld hun volledige verantwoordelijkheid moeten opnemen in de strijd om de epidemie te stoppen.
 

Embedded rich media on Twitter

Bron: 

Sunday Times, VRT NWSHier niet op klikken aub