RECENSIE | Mannelijk Naakt: Gedeelde smart is halve smart

30/07/2018 - 08:55
3
recensie
Een naakte man poseert met een drinkbeker
In de show ‘Mannelijk Naakt’ neemt Maarten Mylemans zijn publiek mee in de wondere wereld die homo-dating soms kan zijn. In het begin van de show legt hij zichzelf een queeste op: de grootste slet van het land worden. Maar dat valt moeilijker uit dan verwacht...

Afspraakjes via Grindr leiden niet meteen tot resultaat: Maarten krijgt al eens een deur tegen de neus vanwege zijn glitterende veters, wordt afgekeurd als een ongeloofwaardige ‘top’, of neemt zelfs de benen wanneer de intieme hygiëne van de partner in kwestie ondermaats blijkt te zijn.

Wanneer hij het vervolgens op de traditionele wijze probeert, ‘in real life’ dus, gaat ook dat niet van een leien dakje: een kerel die eerst nog zelf op hem afstapt, maakt later op café meteen duidelijk dat er niets meer dan dat in zit: “Ik ben een tien, jij bent een vijf. Ik was dronken, verdrietig en je leek op mijn ex.” De genadeloze oppervlakkigheid van homo-dating verpakt in één gevatte oneliner.

Onverbloemde scènes

Een one-manshow anderhalf uur boeiend houden is geen sinecure. Bij Mannelijk Naakt blijkt dat echter geen probleem: door zijn drukke aanwezigheid en ratelende humor weet Mylemans het steeds interessant te houden, met dank natuurlijk aan een onderwerp dat zich bijzonder goed leent tot humor en satire.

Maar naast de onverbloemde scènes (niet geschikt voor gevoelige kijkers), leuke interacties met het publiek, schunnige liedjes, enzovoort, geeft Mylemans ook enkele rake inzichten mee die erg herkenbaar zijn voor iedere homo die wel eens heeft gedatet: snakken naar affectie die doodgewone seks voorbijgaat, je anders willen voordoen na de zoveelste afwijzing, en jezelf minachten wanneer dat dus niet blijkt te werken…

Haat-liefdeverhouding

En uiteraard ook de haat-liefdeverhouding met dating-apps. Die online dialogen en gedragspatronen tentoonstellen op een podium werkt best confronterend: soms vergeten we hoe ongelofelijk hard en oppervlakkig het er online aan toe kan gaan (misschien omdat er door ons jarenlang geswipe enige gewenning is ontstaan?)

In Mannelijk Naakt geeft Mylemans zich bijna letterlijk bloot, al is de show vooral interessant wanneer hij zijn innerlijke twijfels in dialoog deelt met het publiek, ook al wordt er hier en daar eens flink overdreven. Gedeelde smart is hoe dan ook halve smart, vooral als ze achteraf wordt opgevolgd door een gevatte oneliner.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub