Paulien uit documentairereeks M/V/X overleden

07/07/2018 - 10:00
nieuws
Een headshot van Paulien
Begin 2018 zond Eén de documentairereeks M/V/X uit. Het programma toonde hoe het is om transgender te zijn. Een jaar lang gaven Ariane, Dylano, Senne, Selina en Paulien zich bloot aan het productieteam. Vrijdagavond raakte bekend dat Paulien uit het leven gestapt is.

Paulien (45) uit Bonheiden stond in het programma nog aan het begin van haar transitie. Op haar 44ste had ze de stap gezet. De coming-out, de eerste hormonenspuit en het leven tijdens het transitieproces. Alles kwam aan bod in de documentairereeks, ook de moeilijkheden die ze ondervond sinds haar outing als trans* vrouw. 

Vorige week getuigde de vrouw nog in Gazet van Antwerpen (GVA) over haar nieuwe identiteitskaart en de administratieve problemen die dat met zich meebrengt.  

Paulien zou bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober op de kieslijst van Open Vld Bonheiden staan. Ze was de eerste trans* persoon die bij deze partij zou opgekomen zijn. Voorzitter Rudy Withaegels reageert aangeslagen in GVA. “We wisten dat ze het de jongste weken emotioneel zeer moeilijk had, maar toch bleef ze enorm positief en geëngageerd.”

M/V/X wordt sinds woensdag ook in Nederland uitgezonden. De Nederlandse omroep NPO bekijkt of ze de programmatie zullen aanpassen.

Kwetsbare doelgroep

Een onderzoek van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) uit 2016 toonde aan hoe slecht het gesteld was met het psychisch welzijn in de Vlaamse transgender gemeenschap. 

"Samen met Transgender Infopunt werken we aan een suïcide preventieproject. Net zoals alle LGBT+ personen hebben transgenders angst om niet aanvaard te worden na hun coming-out. Daarnaast worden ze ook geregeld geconfronteerd met geweld. Steun is essentieel tegen het ontwikkelen van suïcidale gedachten. Daarom willen we met ons project ook op de ouders van transgenders focussen", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

Heb je zelf hulp nodig?

a. Praten kan helpen
Worstel je met suïcidale gedachten? Hou die gedachten niet voor jezelf, maar praat erover met iemand in je omgeving. Alleen al het delen van je gevoelens met iemand die je vertrouwt, kan voor opluchting zorgen. Soms zien mensen die wat meer afstand kunnen nemen misschien dingen, verbanden of oplossingen die je zelf op dat moment niet meer ziet. 
 
Is de drempel te hoog om met een bekende te praten, bel of chat dan met een deskundige vrijwilliger van de Zelfmoordlijn of zoek professionele hulp. 
 
b. Gebruik de zelfhulptools
Het VLESP ontwikkelde een aantal onlinetools die mensen inzicht doen krijgen in hun suïcidegedachten en die ze leert hoe ze ermee moeten omgaan. Zo kan je online een Safety plan opmaken met een aantal tips om signalen te herkennen, rustig te worden of afleiding te zoeken. Een andere tool is BackUp, een mobiele app die je kan helpen om met je zelfdodingsgedachten om te gaan. Verder is er de onlinezelfhulpcursus Think Life, waarbij je enkele probleemoplossende inzichten en vaardigheden krijgt aangeleerd.
 
c. Wachttijden
Houd er rekening mee dat er een lange wachttijd kan zijn voordat je terecht kan bij een professionele hulpverlener. “We merken vaak dat mensen pas laat professionele hulp zoeken, als ze al heel diep zitten. Dan zijn wachttijden problematisch. We hopen dat onze onlinezelfhulptools de patiënten helpen om die wachttijd te overbruggen”, zegt Dumon. “Verder hoop ik dat de wachttijden in de welzijnssector aangepakt kunnen worden om zo de drempel naar hulpverlening te verlagen.”

Ben je bezorgd om iemand?

a. Herken signalen
De overgrote meerderheid van mensen met suïcidaal gedrag geeft daarover signalen. Sterke gedragsveranderingen, zich terugtrekken, zeggen dat het niet goed met hen gaat, vaker geïrriteerd of boos zijn, minder fut hebben, huilbuien…  Hiermee trekken ze aan de alarmbel. Neem deze signalen altijd ernstig!
 
b. Luister en blijf luisteren
Oordeel en minimaliseer niet, maar ga begripvol in op de gevoelens van wanhoop, hopeloosheid en hulpeloosheid. Zo creëer een gespreksklimaat waarin je naaste open durft te praten over het verdriet en de pijn. 
 
Durf ook te polsen naar eventuele zelfdodingsgedachten, zo kan je samen de ernst van de situatie inschatten en eventueel samen op zoek gaan naar professionele hulp. 
 
c. Bied alternatieven
Vaak zien mensen met suïcidale gedachten geen enkele uitweg meer. Stimuleer toekomstgericht denken, laat hen plannen maken, wijs hen op alternatieven. Zo creëer je het ‘Papageno-effect’. Dat effect is genoemd naar de opera van Mozart waarin Papageno na het verlies van zijn geliefde afstand doet van zelfdoding nadat anderen hem op alternatieven hebben gewezen. 

Hoe moet je verder als nabestaande?

Iedereen verwerkt verlies op zijn eigen manier. Je moet een rouwproces door waarbij je geconfronteerd wordt met verschillende emoties, zoals boosheid en onbegrip. Vaak blijf je met veel vragen achter. Het is belangrijk dat je jezelf tijd en ruimte gunt om te rouwen en dat je, indien nodig, hulp durft te vragen. Sommige nabestaanden vinden steun bij lotgenoten in de Werkgroep Verder.

Wie nood heeft aan een goed gesprek kan steeds contact opnemen met de Zelfmoordlijn of de Holebifoon. De Zelfmoordlijn is er ook voor nabetaanden en personen die aangedaan zijn door dit nieuws. De Zelfmoordlijn is bereikbaar via www.zelfmoord1813.be, telefoonnummer 1813, of verstuur een e-mailbericht via de website. Contact opnemen met de Holebifoon kan via www.holebifoon.be of 0800 99 533.

Heb je vragen over het transgenderthema? Op de website van Transgender Infopunt vind je heel wat informatie. Ook zij kunnen je te woord staan als je er nood aan hebt op hun luisterlijn 0800 96 316.

Bron: 

Eigen verslaggeving, Gazet van AntwerpenHier niet op klikken aub