Pride in Istanbul verhinderd door politie met traangas en waterkanonnen

03/07/2018 - 16:33
nieuws
Persoon met een regenboogvlag wordt omhelsd door een andere persoon
In Istanbul is de Turkse politie zondag opgetreden tegen honderden mensen die wilden deelnemen aan de Pride. De politie gebruikte onder andere traangas om de deelnemers te verdrijven.

Turkse Lokale overheden beslisten ook dit jaar om de Pride om veiligheidsredenen te verbieden. Na vier jaar op rij wordt de organisatie nog steeds verhinderd in Istanbul. In 2014 was de laatste keer dat de parade plaatsvond. Toen liepen zo'n tachtigduizend mensen mee. 

Toch waren er veel mensen, voorzien van spandoeken en regenboogvlaggen, die optraden tegen de politie en massaal deelnamen aan de optocht.

De politie was echter te sterk aanwezig en slaagde erin om de optocht te verhinderen door onder meer straten te blokkeren met waterkanonnen. Ze gebruikten ook traangas, wapenstokken en politiehonden om de deelnemers aan de Pride terug te dringen. Volgens activisten gebruikte de politie zelfs rubberen kogels. 

De organisatoren reageerden geschokt in een mededeling van zondag: "De gouverneur heeft eens te meer een misdaad begaan door een specifieke groep van de samenleving te discrimineren." Turkije verbiedt als een van de weinige landen in het Midden-Oosten die homoseksualiteit niet verbiedt. Het geweld tegen LGBT+ personen is daarentegen de voorbije jaren sterk toegenomen.

Bron: 

Eigen verslaggeving, De StandaardHier niet op klikken aub