VIDEO | Sensoa lanceert YouTubefilmpjes over PrEP en veilig vrijen

15/06/2018 - 08:29
nieuws
Twee mannen omhelzen elkaar
Omdat het belangrijk is dat mannen die seks hebben met mannen overwegen of PrEP iets voor hen is, verspreidt Sensoa informatieve filmclips via YouTube. PrEP, is het gebruik van medicatie om de overdracht van hiv te voorkomen. Een andere video gaat over veilig vrijen. Het is de eerste keer dat Sensoa informatieve filmpjes gebruikt.

Volgens Sensoa zijn visueel ondersteunde informatieve filmpjes handig om complexe concepten eenvoudig uit te leggen. Sensoa rekent erop dat deze informatieve video’s vlot gedeeld zullen worden in de netwerken van homo- en bimannen.

Specifieke groepen krijgen sinds 1 juli 2017 PrEP terugbetaald en sindsdien startten al meer dan duizend homo- en biseksuele mannen deze medicatie, die hen beschermd tegen hiv. PrEP is dus naast condooms een effectieve bescherming voor wie een hoger risico loopt op infectie met hiv.

Preventie blijft belangrijk

“In ons land is hiv tegenwoordig een chronische aandoening geworden. Preventie is en blijft evenwel belangrijk, daarom is het goed dat de terugbetaling van hiv-medicatie voor hiv-negatieve personen (PrEP) reeds een jaar in voege is. We steunen onze partnerorganisatie Sensoa hierin om de juiste info te bezorgen aan de beoogde doelgroep,” zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Gedurende twintig jaar stond condoomgebruik centraal in de preventie van hiv naar mannen die seks hebben met mannen. Inmiddels zijn er meerdere manieren om veilig te vrijen. Condooms zijn nog steeds de eenvoudigste manier van bescherming tegen hiv en de meeste soa’s, maar PrEP is een bijzonder effectieve manier om hiv te voorkomen. Een andere manier van preventie is regelmatig laten testen op hiv en soa’s, want hoe sneller mensen hun diagnose krijgen en behandeld worden, hoe minder nieuwe infecties er plaatsvinden.
 

Bron: 

Persbericht Sensoa

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub