COLUMN | Liefde is liefde, ongeacht de combinatie

10/06/2018 - 09:38
column
Portretfoto van Tom Vermeyen
Op vaderdag zetten kinderen hun papa meestal in de bloemetjes. Vandaag gooit ZiZo de rollen om. Tom schreef een brief met een belangrijke boodschap aan zijn drie bengels.

Liefste S., B. en M.,

Voor deze brief zijn jullie nog wat jong. Twee van jullie hebben zelfs nog niet leren lezen op het ogenblik dat ik dit neerschrijf. Maar ik voel de nood om het alvast te delen, want het is belangrijk. Het gaat namelijk over liefde. 

Ik weet dat het een beetje een abstract begrip is waar iedereen zijn eigen invulling aan geeft. Om het wat te duiden zocht ik naar een citaat dat ik eind jaren ’90 hoorde in de geweldige sitcom Frasier en me sindsdien altijd is bijgebleven. De fictieve radiopsychiater verwoordt perfect wat die (vader)liefde is die ik voor jullie voel in elke vezel van mijn lijf:

“You don’t just love your children, you fall in love with them. It’s that same rush, that same overwhelming desire to see them, to hold them, to bore other people to tears with every detail about them…” 

Jullie weten dat ik als vader vele taken heb: zorgen, opvoeden, werken, entertainen, voorleven, ruimte geven en loslaten. Maar het hardst van al streef ik naar jullie gelukkig zien en maken. 

Maar ik besef dat dit deel van mijn takenpakket ooit wat zal veranderen. Wanneer jullie wat ouder zijn zullen er immers andere mensen jullie pad kruisen die een deel van jullie geluk zullen bepalen. Ik hoop het en wens het jullie toe, mensen lief te hebben die op hun beurt jullie liefhebben. 

En weet goed dat het mij niet uitmaakt of deze persoon m/v/x is. Liefde is liefde, ongeacht de combinatie. Mijn steun en onvoorwaardelijke liefde hebben jullie sowieso.

Maar besef dat niet iedereen even begripvol of tolerant zal reageren. Jammer genoeg worden nog steeds te veel mensen beoordeeld en veroordeeld op hun huidskleur, geloof, geaardheid, gedachtengoed, afkomst en zoveel meer. Laat jullie echter nooit ontmoedigen door het onbegrip van anderen. 

Dus wees trots en wees gelukkig. Dat is mijn hartenwens. Willen jullie hem inwilligen?

Tom Vermeyen is schrijver/scenarist, papa van drie en getrouwd met Geertrui.

Bron: 

Eigen verslaggeving