200 betogers tegen holebifobie in Schaarbeek

02/06/2018 - 14:45
nieuws
Koppel homofobie Schaarbeek
Zaterdagmiddag verzamelenden 200 inwoners van Schaarbeek om te protesteren tegen het homofoob geweld in Brussel. De directe aanleiding was de burenruzie die vorige week ontstond tussen Nicolas en Jeroen, een homokoppel uit Schaarbeek en hun onderburen.

Voor en na de Pride op 19 mei werd Brussel al een aantal keer opgeschrikt door holebi- en transfoob geweld. Voor Graham Peel, de organisator van de betoging, was het voorval van vorige week de druppel die de emmer deed overlopen. "Ik ben geen activist, maar het wordt tijd dat we ons als LGBT+ gemeenschap terug meer laten horen. Vandaag kon ik via mijn kleine netwerk al 200 mensen verzamelen. Dit kan groter worden. Ik denk bijvoorbeeld aan een mini-Pride in Schaarbeek.", vertelde de organisator nadien aan ZiZo. 

Jeroen DC, één van de slachtoffers van het holebifoob geweld van vorige week, is nog niet helemaal bekomen van de gebeurtenis. "Op dit moment houden de buren zich wel stil, maar echt gemakkelijk is de situatie niet. De lokale overheid heeft ons wel sterk geholpen sinds de feiten in de media kwamen."

Lokale overheid

Adelheid Byttebier (Groen), schepen voor Gelijke Kans in Schaarbeek, benadrukt dat de overheid reeds vele projecten heeft lopen. Ze verwijst naar het project All Genders Welcome en de Rainbow Cops van de lokale overheid en politiezones. "Dit is belangrijk en nodig voor ieder slachtoffer van discriminatie. Het is niet enkel nodig voor minderheidsgroepen, maar voor de volledige gemeenschap."

Byttebier roept op om samen aan tafel te zitten met de verschillende gemeenschappen in Schaarbeek. "Kleur in elke betekenis is onze kracht. Samen kunnen we de wetten die op papier staan in het echte leven gebruiken en wat we leren op vormingen concreet toepassen. Zodat Schaarbeek, en bij uitstek heel Brussel, goed blijft om samen te leven."

 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Aanwezigen van de mars luisteren naar een toespraak
Graham Peel spreekt de aanwezigen toe, schepen Byttebier staat naast hem