VTM zoekt holebi’s voor ‘Blind Getrouwd’

23/05/2018 - 12:22
interview
Wim Slabbinck
In een oproep voor een nieuw seizoen van het koppelprogramma 'Blind Getrouwd' op VTM zijn ook beelden van holebikoppels te zien. En dat heeft een reden. Klinisch seksuoloog en antropoloog Wim Slabbinck, een van de experten uit het programma, geeft tekst en uitleg aan ZiZo.

In Blind Getrouwd focust Slabbinck zich op de relatiegeschiedenis van de deelnemers, de partnerkeuze en partnervoorkeur: naar welke partner zijn mensen op zoek? Welke kwaliteiten vinden ze belangrijk? Wat werkte in het verleden voor hen, en wat niet?

In het nieuwe promofilmpje voor Blind Getrouwd zijn er ook holebikoppels te zien. Een bewuste keuze?

“Zeker. Liefde kent geen labels en is voor iedereen, dat willen we ook graag laten zien in het programma.”

In de vorige seizoenen zaten geen holebikoppels. Hoe kwam dat?

“In Blind Getrouwd gaat het niet zomaar om een match, maar moeten alle experten het unaniem eens zijn dat dit de beste match is die we kunnen samenstellen. In de voorgaande drie seizoenen hadden we te weinig holebi-aanmeldingen om nuttig werk te kunnen verrichten.”

“Doordat we in de eerste seizoenen geen holebi’s hadden, voelen zij zich ook niet aangesproken om zich in te schrijven. Daardoor hadden we het laatste seizoen 3.600 hetero-aanmeldingen maar slechts 20 holebi-aanmeldingen. Jammer genoeg was de matchingscore niet voldoende. Het zou onkies zijn om hen alleen voor de diversiteit te laten trouwen.”

“Het afgelopen seizoen gingen we enkel voor matches die steeds meer dan negentig procent positief waren.”

Kwam er al veel reactie op het filmpje uit de holebigemeenschap?

“In vergelijking met vorig seizoen zijn er best al veel inschrijvingen, maar hoe groter het aantal mensen waaruit we kunnen matchen hoe meer kans dat er een goeie match uit voorkomt. Daarom ook deze oproep, waarmee we hopen om deze doelgroep beter te kunnen bereiken en zo voor een betere matchingscore kunnen zorgen.”

Waarom willen jullie precies holebi’s in de show? 

“Wij willen graag holebi’s in Blind Getrouwd, omdat het eender wie van welke seksuele oriëntatie dan ook vrij staat om te trouwen. Ik ben ervan overtuigd dat zichtbaarheid zeer belangrijk is om sociale evoluties te versnellen. Een holebikoppel dat geliefd wordt door kijkend Vlaanderen, kan heel wat clichés rond holebi’s doorprikken en de kijk van de maatschappij op holebi’s veranderen.”

Welke andere vormen van diversiteit proberen jullie ook in het programma te krijgen?

“We hadden in het derde seizoen enkele goede kandidaten uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschap. Maar we merkten dat de impact van de familie hier niet te onderschatten valt.”

“In het derde seizoen hadden we ook graag meer invulling kunnen geven aan diversiteit. We wilden er graag een koppel bij met oudere (18+) kinderen, omdat er tegenwoordig ook heel wat nieuw samengestelde gezinnen bestaan. Er waren ook lange tijd oudere kandidaten in de running, maar uiteindelijk is er geen goeie match gevonden voor hen.”

“Daarom willen we benadrukken dat Blind Getrouwd er voor iedereen wil zijn. Elke mens is anders. Alleen is het zo dat de meeste inschrijvingen komen door kandidaten tussen 25 en 35 jaar. Daardoor vergroten natuurlijk de kansen dat we een goede match vinden in deze poule.”

Hoe verloopt de matchingsprocedure?

“De matchingprocedure die wij hanteren, verloopt gefaseerd. In een eerste instantie selecteren we een grote groep uit de inschrijvingen. Die nodigen we uit voor een groepsgesprek en enkele korte individuele gesprekken, waarbij ze heel wat testen ook al invullen.”

“Daarna gaan ze aan de slag met verdere psychologische testen en vullen ze vragenlijsten in die ons helpen om onze kandidaten beter te leren kennen.”

“Op basis daarvan selecteren we een groep kandidaten die we uitnodigen op een dieptegesprek, waarin we bepaalde zaken uit de vragenlijsten bevragen en dieper ingaan op de resultaten uit de tests. In een laatste ronde volgen tenslotte gesprekken met alle experten individueel, volgens vakgebied en gaat Sybille ook eens thuis langs bij alle kandidaten.”

Hanteren jullie dezelfde werkwijze bij holebikoppels?

“Naar holebi’s toe moeten we hier een andere procedure uitwerken. Zij kunnen niet samen op groepsgesprek komen omdat ze hun potentiële partner dan al voor het huwelijk zouden zien. Ook in de volgende fases moeten we hiermee rekening houden.”

“De vragenlijsten zelf zijn niet anders voor holebi’s. Er zijn wel veranderingen, maar die zijn subtiel en liggen vooral in het taalgebruik dat in de vragen wordt gehanteerd.”

“Onze vragen over seksualiteit gaan trouwens helemaal niet over clichés. De vragen peilen vooral naar het belang dat men aan seks hecht, hoe men seks ziet in een relatie en in welke mate men in vorige relaties seksueel actief was. Na afloop van de voorgaande seizoenen hebben we trouwens gemerkt dat het seksuele voornamelijk iets is wat we in de gesprekken dieper bevragen.”

Welke boodschap willen jullie aan holebi’s geven die nog twijfelen om zich in te schrijven? 

“Een zeer belangrijke voorwaarde om deel te nemen aan Blind Getrouwd, is het engagement van de kandidaten. Wij zijn geen relatiekantoor: een huwelijk is zoveel meer dan een date.”

“Het gros van het werk gebeurt daarbij trouwens door de kandidaten zelf. Wij maken misschien wel dat het mogelijk is dat ze huwen, zij zorgen ervoor dat het werkt. Concreet zoeken wij dus vooral kandidaten die geloven dat liefde maakbaar is en daar veel in willen investeren.”
 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub