"Holebi's maken nog steeds kans op agressie": vorig jaar opende Unia 84 dossiers

19/05/2018 - 09:00
nieuws
Twee kussende vrouwen
Holebi's lopen nog steeds risico op agressie in ons land. Dat zegt het interfederaal gelijkekansencentrum Unia. Vorig jaar opende Unia 84 dossiers over holebifobie. Het aantal is gedaald ten opzichte van 2016, maar blijft wel in het gemiddelde liggen van de voorbije jaren.

Dertig procent van de dossiers gaat over haatmisdrijven die zich afspelen in het dagelijks leven van holebi's: in het openbaar vervoer, op straat en in familiale kring. "Het buikgevoel vertaalt zich dan openlijk in een vorm van intolerantie en haat. Dat wordt soms zelf gewelddadig. Een verontrustende vaststelling die haaks staat op de jarenlange erkenning van gelijkheid, denken we maar aan het holebihuwelijk of -adoptie", zegt Unia-directeur Els Keytsman.
 
21 procent van de dossiers spelen zich af in het domein media. Meestal gaat het dan over haatspraak op de sociale media. 20 procent speelt zich op de werkvloer.

Topje van de ijsberg

De cijfers gaan alleen over de bewuste 84 dossiers van Unia. "Een groot deel van de slachtoffers meldt agressie niet bij de politie of bij ons uit angst voor de reacties van de omgeving of familie. Onze cijfers zijn het topje van de ijsberg,” legt Keytsman uit. In realiteit krijgen holebi's het nog harder te verduren. "Unia zal pas tevreden zijn als er geen enkel dossier rond holebifobie meer geopend wordt".

Naast dossiers die nog steeds lopen, wijst Keytsman ook op drie strafrechtelijke veroordelingen in 2017 voor hate speech en agressie "wat illustreert dat het melden van holebifobe incidenten wel degelijk zin heeft”, benadrukt ze.

Heb je ook te maken met haatboodschappen? Je kan ook aangifte doen via de app van Uni-Form, je kiest zelf of de melding wordt doorgegeven aan de politie. Bij dringende gevallen kan je altijd terecht op het noodnummer 112 of in het dichtstbijzijnde politiekantoor. 

Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Holebifoon kan via www.holebifoon.be of 0800 99 533. 

ZiZo schreef hierover een uitgebreid artikel. Meer informatie vind je ook in de online brochure Opvallen & Rechtslaan van çavaria en de website van Uni-form

Bron: 

Eigen verslaggeving