COLUMN | De mythe van de oude, perverse homo

04/05/2018 - 11:06
column
Portret Fernand Van Damme
Hoe we de negativiteit van sociale media blijven bolwerken, is mij een mysterie. Al moet ik toegeven dat ik in de stroom van bagger nog genoeg waardevolle commentaren vind die me ervan weerhouden dat ik m’n laptop door het raam smijt.

Recent heeft een Facebookstatus van een 62-jarige homo mij getriggerd. Hij vertoeft soms op Bullchat en met humor liet hij zich uit over de surreële taferelen die je op de gay chatdienst ziet. 

“Het is vooral een site waarop je pervers kan loeren”, reageerde een jonge homo giftig.

De repliek van de zestiger was magistraal: “Heb jij, als jonge homo die blijkbaar het toppunt van deugdelijkheid heeft bereikt (jij loert niet meer?), je wel eens afgevraagd waarom zoveel mannen nood hebben om te loeren? Met alle angsten die daarbij horen? Denk je nu echt dat je daaraan gaat ontsnappen wanneer je dezelfde leeftijd hebt? Het gaat héél traag hoor.”

Loeren

Homomannen die andere homo’s slutshamen is niet nieuw, je ziet het iedere dag. Ik doe het, mijn vriendenkring doet het. Het is intrigerend waar we tegenwoordig al de grens leggen. Als je ‘loert’, ben je eigenlijk al een vuilaard. “Die blikken van oude mannen in de zaal: walgelijk gewoon”, zei een vriend na een homofeestje.

Maar hoe is iemand die ‘loert’ walgelijk, pervers? En wat betekent dat ‘pervers’ zijn? Is het rondneuken via Grindr, masturberen voor een webcam? Een trio hebben, vrijen met een man die twintig jaar ouder is of loeren? Misschien zijn al die zaken, volgens de definitie ’iets leuk vinden waar andere mensen van walgen’, inderdaad ‘pervers’. Maar wie heeft daar last van?

Homomannen hebben altijd naar manieren moeten zoeken om hun seksualiteit te beleven, omdat de rest van de samenleving hun gedrag pervers vond. Waarom gaan we ons dan zelf ergeren aan de verschillende seksuele praktijken binnen onze gemeenschap? Om welke reden gaan we het verstikkende juk van de maatschappij dat we al decennia van ons willen afwerpen, zelf in stand houden?

Spiegel

Het leeftijdsprobleem dat deze post blootlegt, is ook interessant. Jonge homo’s doen vaak laatdunkend over oudere. In hun ogen zijn ze per definitie - daar gaan we weer - pervers. Ze worden als onsexy gezien, quantité négligeable. Wat doen ze überhaupt nog op homofeestjes?

Ongeveer twee miljoen Belgen zijn ouder dan 64 jaar. Als drie tot acht procent van de bevolking tot de LGBT-gemeenschap behoort, dan zijn minstens 60.000 senioren gay. Sociaal isolement, verlies van vrienden en (zorgen om) een verslechterende gezondheid treft hen. Ze hebben dikwijls geen kinderen en vervreemden van hun familie. Willen we als community die 60.000 echt afschrijven zoals we aan het doen zijn?

“Denk je nu echt dat je daaraan gaat ontsnappen wanneer je dezelfde leeftijd hebt? Het gaat héél traag hoor.” De oude, perverse homo is een mythe, maar hij is wel goed in het voorhouden van een spiegel.

Fernand Van Damme is journalist bij De Morgen. Deze column verscheen ook in ZiZo 142. Je kan een gratis exemplaar van ZiZo meenemen in onze afhaalpuntenOf neem een abonnement, dan krijg je het nummer toegestuurd.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub