Belgian Pride 2018: Your Local Power!

10/04/2018 - 16:56
De Belgian Pride staat dit jaar in het teken van de lokale verkiezingen. Met de slogan 'Your Local Power!' kijkt de organisatie vooruit naar 14 oktober. De beslissing welk bolletje je zal inkleuren, is een belangrijke keuze. Een bewuste beslissing kan leiden tot een betere leefomgeving in je stad of gemeente.

Lokaal beleid

Dan hebben we het niet alleen over de heraanleg van het plaatselijk park, het beleid in de gemeenteschool of de goede werking van het OCMW. Ook je lokale gemeente- of stadsbestuur kan het wezenlijk verschil maken en je woonplaats tot een echte regenboogbubbel omtoveren, als je dat wenst natuurlijk.

Het verwondert dan ook niet dat de Pride dit jaar in het teken staat van de lokale verkiezingen. De Belgian Pride zet in 2018 de gemeenten en steden in het zonnetje, of liever: onder de regenboog! Met de slogan ‘Your Local Power!’ willen we gemeente- en stadsbesturen aanzetten om een expliciet en geïntegreerd lokaal LGBT+ beleid te voeren.

Regenboogvlag

Gemeenten en steden kunnen én moeten het verschil maken. Ze moeten verantwoordelijkheid opnemen voor het welzijn van al hun inwoners. Het wapperen van de regenboogvlag aan het gemeente- of stadhuis, tijdens de Pride-periode, staat hiervoor symbool. De gemeente of stad toont zich hiermee solidair met de LGBT+ gemeenschap. Dat symbolisch gebaar is geen aantasting van de neutraliteit. Integendeel, pas als er erkenning is voor diversiteit en inclusie, kan er actief gewerkt worden om alle vormen van discriminatie uit te sluiten

Door kleinere en grotere acties kan je als beleidsmaker het leven van vele burgers net iets rooskleuriger maken: een diversiteitscharter in sportclubs introduceren, informatie over gender en seksualiteit in bibliotheken beschikbaar stellen, logistieke en financiële steun verschaffen aan lokale verenigingen, getuigenissen en vormingen in het gemeenschapsonderwijs, een queer filmfestival in de plaatselijke cinema of het cultureel centrum; LGBT+ acties in gemeenschapscentra en jeugdhuizen, informatie verschaffen over wat je kan doen als je slachtoffer of getuige bent van discriminatie, in woonzorgcentra ruimte bieden aan intimiteit en (holebi)seksualiteit, vormingen geven aan lokale politiezones en gemeenteambtenaren, Gelijke Kansen als een expliciete bevoegdheid in het gemeente- of stadsbestuur opnemen…

Duwtje in de rug

De lijst van mogelijkheden van wat steden en gemeenten kunnen ondernemen is eindeloos. Vele van deze acties zijn trouwens heel eenvoudig uit te voeren. Soms heeft jouw lokaal bestuur alleen een duwtje in de rug nodig, en dat duwtje kun jij op 14 oktober in het stemhokje geven. Een goed lokaal bestuur werkt op maat van de noden en behoeften van alle inwoners. Wat heeft de LGBT+ gemeenschap nodig in jouw stad of gemeente?

Op 19 mei kun je al een duidelijk (en luid) signaal geven aan de politici. Maak je wensen kenbaar op de Belgian Pride. Tot dan? Iedereen welkom!

Bron: 

Eigen verslaggeving