VIDEO | Belgische voetballers uit Premier League in filmpje tegen holebifobie en transfobie

02/03/2018 - 17:52
Enkele Belgische voetballers die bij Engelse topclubs spelen, werkten mee aan een filmpje tegen holebi- en transfobie binnen de voetbalwereld.
Kick It Out is een Britse organisatie die strijdt voor gelijkheid en inclusie in de voetbalwereld. De organisatie heeft nu een video gemaakt waarin voetballers uit de Premier League (de Engelse eerste klasse), holebifobie en transfobie aan de kaak stellen. Elke eersteklasseploeg vaardigde een speler af die meewerkte aan het filmpje.
 
Ook enkele Belgen komen aan het woord in de video: Rode Duivels Jan Vertonghen (Tottenham), Eden Hazard (Chelsea) en Vincent Kompany (Manchester City FC).
 
De spelers roepen op om niet langer beledigende voetballiederen over LGBT's in het stadium te scanderen. Dat zorgt ervoor dat LGBT's zich onwelkom voelen, terwijl net iedereen welkom is om te genieten van een voetbalmatch. Ze moedigen hun supporters aan om zulke liederen niet langer te negeren. Hun boodschap: reageer op holebi- en transfobe gezangen door het te melden aan een voetbalsteward of de voetbalclub. "Let's kick discrimination out of the game." Want voetbal is voor iedereen.
 

Aanmoedigingen uit België

"Vanuit de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) kunnen we alleen maar aanmoedigen dat onze Rode Duivels zich inzetten om holebifobie, transfobie en andere vormen van discriminatie uit het voetbal te krijgen. Vorig jaar was Dries Mertens één van de gezichten van het Europese 'Heroes of Football project', een project dat wij mee ondersteunen. De KBVB wil met dit project zich blijven inzetten om holebiseksualiteit binnen de voetbalwereld bespreekbaar te maken. Net zoals in Engeland is het ook mogelijk om grensoverschrijdend gedrag te melden bij de meldpunten van onze vleugels Voetbal Vlaanderen & ACFF. We werken eveneens samen met Mister Gay Europe 2016 Raf Van Puymbroeck. Voetballers, trainers, vrijwilligers of supporters met vragen kunnen steeds terecht bij Raf voor hulp en advies", zegt KBVB-woordvoerder Pierre Cornez aan ZiZo.
Bron: 

Eigen verslaggeving