Genomineerden Çavaria Awards zijn bekend

12/01/2018 - 11:00
Çavaria, de koepel van holebi- en transgenderorganisaties, reikt op 27 januari de Çavaria Awards uit op het benefietevent SPARKLE in Kunstencentrum Vooruit in Gent. De genomineerden zijn Ketnet, De Morgen en Novaya Gazeta voor de Çavaria Media Award, en Don Bosco Haacht, Stad Gent en Piet De Bruyn voor de Çavaria Campaign Award.
Jaarlijks lauwert çavaria personen of organisaties die zich verdienstelijk inzetten voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. Er zijn drie categorieën: Media, Campaign en Lifetime Achievement.
 

Çavaria Media Award

De Çavaria Media Award reikt çavaria uit aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriften, auteurs, redacties, zenders, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier bijdroegen aan de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. De genomineerden van 2017 zijn:
 
 1. Ketnet naar aanleiding van hun geïntegreerde en niet-problematiserende aanpak van diversiteit doorheen hun programmatie. Met programma’s als ‘De Dokter Bea Show’ informeert de zender over seksuele diversiteit en genderdiversiteit op maat van kinderen en jongeren. Bovendien komen holebi- en transgenderthema’s als vanzelfsprekende aan bod. De positieve invloed die zij op die manier al 20 jaar hebben op de maatschappelijke evolutie in Vlaanderen is groot.
   
 2. De Morgen met hun dossier ‘De Genderrevolutie’. De krant houdt de vinger aan de pols van de maatschappij en informeert op een genuanceerde manier over genderdiversiteit. In een unieke bijlage probeert De Morgen het stereotiepe hokjesdenken rond gender te doorbreken en mensen aan het denken te zetten. Door een platform te geven aan een breed spectrum van mensen geeft de krant visibiliteit en versterkt ze mensen in minderheidsposities.
   
 3. Novaya Gazeta met hun onthullingen over de opsluiting, marteling en moord op Tsjetsjeense homo- en bimannen. De Russische krant is een baken van vrije journalistiek in een vijandige omgeving. De journalisten van Novaya Gazeta deinzen niet terug om wantoestanden aan te klagen, vaak met gevaar voor eigen leven. Elena Milashina verdient een speciale vermelding voor het aan het licht brengen van de mensenrechtenschendingen tegen homo- en bimannen in Tsjetsjenië.

Maarten Janssen, de netmanager van Ketnet, is in de wolken: “Wauw! Deze nominatie betekent heel veel voor ons! Bij Ketnet dragen we dagelijks belangrijke waarden uit, in alles wat we doen. En diversiteit – zoals ook het holebi- en transgenderthema – is er daar één van. We laten dit op verschillende manieren en in diverse programma’s aan bod komen. Niet alleen in onze duiding en actua in 'Karrewiet' en 'Karrewiet Plus', maar ook in onze fictiereeksen zoals 'Ghost Rockers' en '4eVeR', in onze ‘wrap’ en uiteraard ook in 'De Dokter Bea Show'. Via die brede en gevarieerde aanpak hoopt Ketnet kinderen te helpen opgroeien met een brede blik op de wereld.”

Ann Jooris van De Morgen zette haar schouders mee onder het dossier ‘De Genderrevolutie’. “We warren verrast met wat het dossier teweeg heeft gebracht bij onze lezers. We kregen massaal veel reacties en vragen. Het thema werd daarna ook door andere media opgepikt en het interview met Ines Rombouts is het meest gelezen betalend artikel van 2017. Het dossier was verfrissend, bijzonder en zelfs een beetje revolutionair, want we denken nog altijd heel traditioneel over man/vrouw. We gaven zichtbaarheid aan een breed spectrum van mensen en maakten onze lezers warm om de diversiteit in gender, geslacht en seksualiteitsbeleving te ontdekken. De nominatie is een opsteker voor De Morgen, we zijn er heel blij mee.”

Çavaria Campaign Award

De Çavaria Campaign Award reikt çavaria uit aan opmerkelijke holebi- en transgendergerelateerde campagnes. Dit kan een schoolactie zijn, een publiek statement, een postercampagne, een fundraisingsevent, enzovoort. Campagnes die in 2017 in het oog sprongen zijn:
 
 1. Don Bosco Haacht met hun Gay-Straight Alliance (GSA). De school werkt al jaren aan een holebi- en transgendervriendelijk schoolklimaat. Hun GSA schoot in 2017 uit de startblokken en organiseerde tal van acties om het welzijn van holebi’s en transgenders op school te verhogen. De inzet van de school zorgt dat LGBT-leerlingen in een veilige omgeving naar school kunnen gaan en laat iedereen de meerwaarde van diversiteit ervaren. Daarnaast zijn ze een voorbeeld voor andere scholen.
   
 2. Stad Gent met hun campagne ‘Hij/zij voorbij’. Gent is al jaren een voortrekker als het op lokaal LGBT-beleid aankomt. Gent investeerde dit jaar extra in het welzijn van transgenders in de stad met een behoefteanalyse en studiedag voor stadspersoneel. De focus op dialoog en hun participatieve aanpak zijn een voorbeeld voor andere besturen. De onthulling van een regenboogmonument op de gevel van Oost-Vlaams regenbooghuis Casa Rosa is de kers op de taart.
   
 3. Piet De Bruyn voor zijn werk als Algemeen Rapporteur voor de Rechten van LGBTI-Personen in de Raad Van Europa en voor zijn rapport 'Promoting the human rights of and eliminating discrimination against intersex people’. Het werk van Piet De Bruyn is het eerste omvangrijke Europese rapport dat de rechten van intersekse personen verdedigt. Het dient dan ook als leidraad voor activisten over heel het continent en verankert intersekse rechten binnen internationale mensenrechtenorganen.
Piet De Bruyn is alvast opgezet met de nominatie: "Uiteraard ben ik blij met deze nominatie! Werken aan mijn rapport over personen met een intersekse conditie was een ontdekkingstocht. Hopelijk kan mijn rapport een instrument zijn om vanuit een breder perspectief naar deze groep mensen te kijken. Respect voor mensenrechten moet daarbij de invalshoek zijn. Iedereen heeft recht op bescherming van haar of zijn fysieke integriteit. Ik zie mijn nominatie ook als een erkenning van mijn overtuiging dat de LGBTI-beweging en de politiek mekaar kunnen versterken."
 
Ook Resul Tapmaz, de Gentse schepen van Gelijke Kansen, is verheugd: "'Hij/Zij voorbij' is het vertrekpunt om in de dienstverlening van de Stad Gent beter af te stemmen op noden van transgenderpersonen. De kennis die we daarbij opdoen, wil de Stad Gent delen met andere lokale besturen. We hopen zo ook andere lokale besturen te kunnen inspireren, de Stad Gent wil een voortrekkersrol blijven opnemen op vlak van gelijke kansen voor LGBT. De nominatie voor de  Çavaria Campaign Award is een mooie waardering voor iedereen die heeft meegewerkt aan het onderzoek en de uitrol van het beleid."
 

Çavaria Lifetime Achievement Award

De Lifetime Achievement Award werkt niet met nominaties. Hij wordt uitgereikt aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders.
 

SPARKLE

Çavaria reikt de awards uit op haar jaarlijkse benefietevent ten voordele van de Holebifoon SPARKLE. De awardshow vindt plaats op 27 januari in Kunstencentrum Vooruit in Gent en wordt in goede banen geleid door Nathalie Delporte (JOE fm) en Sven Pichal (VRT). Naast awards staat er ook een jaaroverzicht met interessante debatten en muzikale intermezzo’s op het programma. Geena Lisa brengt werk van haar overleden vriendin Yasmine, en ook Isabelle A en Divan zorgen voor muzikale omkadering.
 

Fundraiser

Alle opbrengsten van SPARKLE gaan naar de werking van de Holebifoon en de projecten van çavaria. Kan je niet aanwezig zijn maar wil je çavaria toch steunen in haar werk voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders? Neem dan een kijkje op de steunpagina.
Bron: 

Eigen verslaggeving