Adam Rippon is eerste US out homo kunstschaatser op Olympische Winterspelen

11/01/2018 - 14:30
De openlijk homoseksuele kunstschaatser Adam Rippon (28) is geselecteerd om de Verenigde Staten te vertegenwoordigen in Pyeongchang in Zuid-Korea.

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang vinden plaats van 9 tot 25 februari 2018. Adam Rippon is de eerste openlijke homoseksuele Amerikaan die als atleet naar de Winterspelen gaat.

Nipt gekwalificeerd

Zijn selectie was geen evidentie. Tijdens de  Amerikaanse Nationals eindigde Rippon afgelopen zaterdag namelijk als vierde. Toch mag hij mee naar Zuid-Korea. "Ik ben ontzettend dankbaar dat het selectie comité heeft gekeken naar mijn prestaties tijdens de laatste twee seizoenen", zei Rippon aan de verslaggevers na de bekendmaking van zijn kwalificatie.
 
Zijn korte kür tijdens verliep vlekkeloos, maar tijdens de vrije kür schaatste Rippon geen perfect parcours. Zo viel hij tijdens zijn eerste sprong. Toch mag hij volgende maand naar Zuid-Korea te sturen in plaats van zilveren medaillewinnaar Ross Miner, gezien die over het geheel gezien minder indrukwekkende prestaties op zijn naam heeft staan. Rippon werd eerder onder meer twee keer wereldkampioen bij de jeugd en won in 2016 tijdens de nationale kampioenschappen goud.

Coming-out

Rippon deed in 2015 zijn coming-out in een interview met Skating Magazine. Hij deinst er niet voor terug over zijn seksuele geaardheid te praten. "Ik geef er niet zoveel om wat anderen van me denken. Ik ben in staat om ongegeneerd mezelf te zijn."
 
Zijn bijnaam is de 'sassmaster'. Hij is niet bang om zichzelf te relativeren. "Wat is het om een LGBT-atleet te zijn? Hetzelfde als een heteroseksuele atleet: hard werken, maar meestal met mooiere wenkbrauwen."

Bron: 

Eigen verslaggeving