Ghanese LGBT's mikpunt van geweld

11/01/2018 - 13:30
Human Rights Watch heeft een rapport gepubliceerd over de mensenrechtensituatie van holebi’s en transgenders in Ghana. Homoseksualiteit is in dat land nog steeds strafbaar. Homoseks wordt er zelden gerechtelijk vervolgd. Discriminatie en geweld zijn er wel schering en inslag, LGBT's zijn tweederangsburgers in het land.

No Choice but to Deny Who I Am’ heet het rapport. Human Rights Watch sprak ervoor met 114 Ghanezen die zich als holebi en/of transgender identificeren. De interviews voor het rapport werden afgenomen tussen december 2016 en februari 2017 in verschillende Ghanese steden. Het levert een somber beeld op van de leefsituatie van LGBT’s in het West-Afrikaanse land.

Geweld en discriminatie

Zo getuigt de lesbische Pearl hoe ze geslagen en met benzine overgoten werd: "Midden september 2009 vroeg de districtschef me langs te komen. Ik werd naar de vergaderzaal gebracht en moest daar gaan zitten te midden van een vijftigtal mensen. Ze vroegen me of ik een lesbische was. Ik zei nee. Een politieagent schopte met zijn laars op mijn mond en zei dat ik niets mocht zeggen. Ik begon te bloeden."
 
"Toen begon iedereen me te slaan. Ze brachten me naar buiten en sleurden me over de grond terwijl ze me bleven slaan. Een jongetje deed een autoband om mijn nek en goot benzine over mijn lichaam, klaar om me in brand te steken."
 
Het verhaal van Pearl is een van de verhalen waarmee Human Rights Watch wil aantonen dat holebi's en transgenders in Ghana het slachtoffer zijn van diep gedrongen geweld en discriminatie. Volgens de mensenrechtenorganisatie pakt de overheid het geweld en de discriminatie ook niet aan.
 

In Ghana is ‘tegennatuurlijke vleselijke gemeenschap’ strafbaar volgens het Strafwetboek. Die formulering stamt nog uit het koloniale tijdperk. 

Zelfcensuur en ontkenning

De combinatie van de strafbaarheid van homoseks en de conservatieve samenleving maakt Ghanese holebi’s en transgenders het leven zuur. De geïnterviewden van het rapport gaven aan dat ze zelfcensuur toepassen en hun seksuele oriëntatie ontkennen om wantrouwen vanuit de familie en de gemeenschap te vermijden.

Human Right Watch waarschuwt ook dat lesbische en biseksuele vrouwen, alsook transmannen, vaak het slachtoffer zijn huiselijk geweld. Familieleden hebben vaak controle over het leven, de seksualiteit en het lichaam van vrouwen.

Strafwet herroepen

Het Ghanese verbod op homoseksualiteit wordt zelden gebruikt om mensen te vervolgen, en in tegenstelling tot verschillende buurlanden heeft het land de laatste jaren geen stappen gezet om de straffen te verstrengen. De strafwet draagt wel bij tot een klimaat waarin LGBT-mensen vaak slachtoffer zijn van geweld en discriminatie.
 
De mensenrechtenorganisatie roept het Ghanese parlement op de strafwet te herroepen. Verder raadt de VN Mensenrechtenraad de Ghanese regering aan om stappen te ondernemen om haatpraat te registreren en holebi’s en transgenders te beschermen tegen alle vormen van discriminatie, intimidatie en geweld.
 

Het volledige rapport staat online.

Bron: 

Eigen verslaggeving, Human Rights Watch, Knack