Dokter Bea praat over holebi’s op jongerenzender Ketnet

12/12/2017 - 09:15
In het televisieprogramma ‘De dokter Bea show’ op jongerenzender Ketnet is er gepraat over homo’s, bi’s en lesbiennes. Tot op heden kwam dat onderwerp zelden ter sprake in jongerenprogramma’s. Dokter Bea is geen echte dokter. Het is een typetje dat wordt gespeeld door actrice Eva Van Der Gucht.

Het doel van ‘De dokter Bea show’ is kinderen informeren over seksualiteit. Het televisieprogramma richt zich tot kijkers tussen negen en twaalf jaar. Dokter Bea behandelt allerhande onderwerpen aangaande seksualiteit op een vrolijke, begrijpelijke en directe manier. Onder andere de onderwerpen kussen, verliefd zijn en vrijen kwamen al aan bod. Nu kwam holebiseksualiteit aan de beurt.

Wat is dat?

In de bewuste aflevering geeft dokter Bea uitleg over wat holebi zijn betekent en hoe er op gereageerd wordt, zowel positief als negatief. Jongeren geven in het programma ook zelf hun mening over holebiseksualiteit in een panelgesprek.

Alexis Dewaele, die onderzoek over holebi’s en transgenders verricht, werd uitgenodigd om aan het programma deel te nemen. Hij vond meewerken aan 'De dokter Bea show' een bijzondere ervaring: “Door iets uit te leggen aan jonge kinderen leer je zelf enorm veel. Want iets moeilijks op een eenvoudige manier uitleggen betekent tot de essentie komen. En die essentie is de basis van kennis en wetenschap.”

“Vlaanderen is progressief geworden”

In de aflevering zie je Dewaele babbelen met dokter Bea op het terras van Café DeLux. “Het voelt goed om in Antwerpen op een terras van een holebi- en transvriendelijk café een interview te geven voor de Vlaamse openbare zender over homoseksualiteit. En dan nog voor een kinderprogramma”, benadrukt de onderzoeker. “We hebben een lange weg afgelegd. Vandaag kunnen we echter zeggen: ‘Vlaanderen is best wel progressief geworden!’”

Eva Van Der Gucht, de Belgische actrice die dokter Bea vertolkt, woont in Amsterdam. “Ze heeft veel gay vrienden”, weet Dewaele. “Dat voel je aan en gaf een heel positieve dynamiek aan het interview. Het voelde ‘echt’ om samen met haar met de regenboogvlag te zwaaien.”

De bewuste aflevering van ‘De dokter Bea show’ kan je online herbekijken.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub