Red & Blue blaast twintig kaarsjes uit

24/11/2017 - 17:32
Iedereen is op zaterdag 25 november welkom in Red & Blue om het twintigjarig bestaan van de Antwerpse gayclub te vieren. Echt iedereen: niet alleen homomannen, zoals vroeger op de meeste zaterdagavonden het geval was, maar ook lesbiennes, transgenders en zelfs die gekke heterovrienden en –vriendinnen.

Op 7 november 1997 richtte Ludo Smits gayclub Red & Blue op. Ludo kende al wat van het gay uitgaansleven, want in 1993 stond hij aan de wieg van gaycafé Hessenhuis, op wandelafstand van Red & Blue. De naam verwijst naar de rode en blauwe neonlichten van het Schipperskwartier. Homozaken kwamen in de jaren 90 nog in het vizier van tegenstanders. In 1998 waren er maar liefst drie ernstige pogingen tot brandstichting. Telkens weer werd de schade hersteld, maar de daders werden nooit gevonden.

Snel werd Red & Blue internationaal bekend als homodiscotheek. Er kwamen niet alleen veel buitenlandse bezoekers, maar ook buitenlandse artiesten. Zo traden onder meer Boy George, Alcazar, Grace Jones, Shaggy, Prince, The Three Degrees, Boney M en The Weather Girls er op.

Tien jaar geleden kwam je op zaterdagnacht terecht in de opruiende technobeats met een dansvloer vol dampende homomannen. In die ophitsende sfeer pronkte de meerderheid met de blote bast en niet weinigen waren ook getooid met kettingen of leren accessoires. Sommigen konden zich op de dansvloer niet meer inhouden, maar eigenlijk diende de darkroom voor wat het daglicht niet mocht zien.

Neergang, overname en heropbouw

Enkele jaren geleden werd duidelijk dat er ingegrepen moest worden en liefst niet door nog een groter stuk met een gordijn af te sluiten wegens te weinig volk. In de zomer van 2016 nam Nourdin Ben Sellam de zaak over, samen met zijn partner. Nourdin startte er in 2001 als afruimer, werd later een van de stoere mannen aan de inkom en in 2011 manager van Red & Blue. Hoe de zaak te redden? Door ze open te trekken naar een ruim holebipubliek en hun heterovrienden. In januari 2017 werd besloten om een nieuwe huisstijl te maken en ontstond Cargo Club, waar Red & Blue nog steeds deel van uitmaakt.

Nu vullen de zaterdagavonden zich met steeds afwisselende partyconcepten, die nog enkel voorbehouden zijn voor homomannen als het concept erom smeekt (‘ALPHA’ met zijn behoorlijk expliciete acts). Die nieuwe formule bewijst zijn succes: de opkomst zit weer in de lift, met ook veel vrouwelijke feestvierders. De komst van die concepten introduceerde een veel grotere diversiteit aan muziekstijlen, zoals WOODPOP met de aanstekelijke popmuziek en Twinkfarm voor jongere holebi’s, tegenover de wat ruigere of alternatieve Propaganda en Obscura-nachten.

Positief bekeken is er voor elk wat wils en dus zie je een heel andere publiekssamenstelling naargelang het concept. Anderzijds zijn er weinigen die iedere zaterdagavond opnieuw zich volop kunnen uitleven, wat voor een trouwe kern bezoekers moeilijk te verteren valt. Je informeren over het concept is dus de boodschap. Of als homo uit je comfortzone komen, dat kan ook.

Veranderen of uitsterven

Aan homo’s zelden een gebrek op zaterdagnacht. Nourdin wijst erop dat op die anderhalf jaar dat hij aan het roer staat, slechts zes parties op zaterdag een ‘heteroconcept’ bevatten, waar uiteraard homo’s ook welkom zijn. Met 6 op 75 is duidelijk dat het nog steeds een gayzaak betreft. “Gayparties zijn niet meer wat ze geweest zijn, je ziet het ook aan de gayzaken in Antwerpen en Gent”, merkt Nourdin op. “De homo’s beseffen het te laat, zo zullen er over vijf jaar geen gayzaken meer zijn.”

Club Cargo wil de banden met de andere Antwerpse gayzaken aanhalen en samenwerken om niet in elkaars vaarwater te komen. “Als het Pride is in Brussel of Amsterdam, moeten wij geen homoconcept organiseren, want de homo’s gaan naar daar. Ze nemen de trein naar Parijs of een goedkoop vliegtuig naar Barcelona. De homozaken in België lijden daar hard onder. Dat moet ik veranderen of het sterft uit.”

Nieuwe dag voor Studio 54

Club Cargo blijft dan ook verder vernieuwen. Zo zal het mythische Studio 54, dat steeds plaatsvond op de eerste zondag van de maand, naar een andere dag verschuiven. Die eerste zondag heet intussen Funky Antwerp, een feest met disco- en funkmuziek.

Nu zaterdag vindt het grootse verjaardagsfeest plaats ‘Welcome to the golden age’. De ideale gelegenheid om Nourdin te feliciteren en een goed feestje te bouwen. Neem gerust heterovrienden mee. Maar vertel hen niet dat veel homomannen het best een uitdaging vinden om een knappe hetero te versieren!

 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub