Provinciehuis Vlaams-Brabant in regenboogkleur

09/11/2017 - 11:28
Vrijdag 10 november gaat het 17e Holebifilmfestival van start. Het begin van het filmfestival luidt meteen ook het einde van 15 jaar holebibeleid in Vlaams-Brabant in. Vanaf 1 januari 2018 gaat deze bevoegdheid naar Vlaanderen . Daarom wordt het Provinciehuis van 10 tot 26 november verlicht in de regenboogkleuren.
“Het Holebifilmfestival ijvert voor meer aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders in onze samenleving. En dat is nodig, want holebi’s en transgenders worden in de praktijk nog lang niet altijd geaccepteerd”, zegt Leen Demonseau, woordvoerster van het Holebifilmfestival. 
 
“Holebi of transgender zijn vinden wij de normaalste zaak ter wereld. Helaas denkt niet iedereen daar zo over. Er is dus nog een lange weg te gaan en sensibiliseren blijft nodig. Sensibiliseren doen we dan ook onder meer met het Holebifilmfestival, een festival met een laagdrempelig filmaanbod en andere culturele activiteiten.”
 

Onzekere toekomst 

Het gelijkekansenbeleid, en daarmee ook het holebibeleid, wordt door de interne Vlaamse staatshervorming onttrokken aan de provincies en vanaf 1 januari 2018 overgeheveld naar Vlaanderen. De provincie Vlaams-Brabant was de hoofdsponsor van het Holebifilmfestival, waardoor de toekomst van het festival onduidelijk is.
 

Pionier

“We hebben als provincie altijd een pioniersrol gespeeld om de thema’s homoseksualiteit en transgender dichter bij de mensen te krijgen”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen. “Zo waren we bijvoorbeeld de eerste provincie om holebithema’s op te nemen in ons beleidsplan”.
 
Die pioniersrol werd in 2009 bekroond toen de provincie tweede werd voor de Rainbow Award voor holebivriendelijke onderneming. In 2013 volgde nog een nominatie voor de çavaria Campaign Award, voor de regenboogvlaggenactie naar aanleiding van IDAHOT, de internationale dag tegen holebifobie en transfobie.
 
“Dankzij de betrokkenheid van de medewerkers van Vlaams-Brabant hebben we heel wat betekenisvolle projecten kunnen uitvoeren, zowel sensibiliserende als educatieve. Denk maar aan onze regenboogvlaggenactie waarbij we samen alle lokale besturen opriepen de vlag uit te hangen en holebi’s en transgenders te steunen en het Holebifilmfestival. Dat zorgde voor een betere lokale leefwereld voor heel wat holebi's en transgenders en dat is onbetaalbaar”, zegt Chris Mazarese, woordvoerster van Holebihuis Vlaams-Brabant.
 

Internationaal 

Door Gender in de Blender, een educatief pakket rond gender en een uitwisselingsproject tussen Vlaams-Brabantse en Letse jongeren kreeg het holebibeleid ook een internationaal karakter. “Als je merkte hoe die Letse jongeren ervan opkeken hoe ongedwongen holebi’s hier op straat kunnen lopen, dan besef je dat we hier in Vlaanderen toch wel in een luxepositie zitten in vergelijking met vele andere landen”, zegt Wivina Van der Steen, medewerkster gelijke kansen van de provincie Vlaams-Brabant.
 
“Ik hoop in 2018 mijn provinciale expertise en ervaring met  het holebi- en transgenderthema verder te kunnen inzetten op het Vlaams niveau en in samenwerking met de andere regenbooghuizen uit te kunnen dragen naar andere provincies. De jarenlange vruchtbare en creatieve samenwerking met het  Holebihuis Vlaams-Brabant heeft bewezen dat een samenwerking tussen overheid en middenveld, waarbij goed naar elkaar geluisterd wordt, perfect kan werken”, besluit een hoopvolle Van der Steen. 
 
Bron: 

Eigen verslaggeving

Provinciehuis Vlaams-Brabant
Provinciehuis Vlaams-Brabant