Schotland geeft excuses aan veroordeelde homo's

08/11/2017 - 15:52
De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft in naam van de Schotse regering sorry gezegd tegen de duizenden homo's die in het verleden om hun seksuele oriëntatie werden veroordeeld. Daarnaast stelde ze een wet voor waardoor de schuldverklaringen alsnog van het strafblad van de nog levende veroordeelden worden geschrapt.

Sinds 1981 is seks tussen twee mannen boven de 21 legaal in Schotland. Pas in 2001 werd die leeftijd verlaagd naar 16, de leeftijd die ook geldt voor heteroseksuelen. Er zijn nog honderden mannen in leven die een strafblad hebben omdat ze seks hadden met een andere man. Sturgeon zei geshockeerd te zijn dat mannenseks zo lang als misdadig werd bestempeld. 

Turing law

Eerder dit jaar kwam er in Engeland eerherstel voor 65 000 veroordeelde homoseksuelen, waarvan er 15 000 nog in leven zijn, toen de 'Turing law' werd aangenomen. De Britse regering verontschuldigde zich voorlopig wel niet, ook al kwam daar al kritiek op.

De wet werd vernoemd naar Alan Turing, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Enigma code kraakte die door de nazi's werd gebruikt om berichten te coderen. Historici schatten dat Turings bijdrage de oorlog met twee jaar verkorte en miljoenen mensenlevens redde. Hij werd in 1951 opgepakt voor homoseksuele daden en moest kiezen tussen een gevangenisstraf en een toen nog experimentele chemische castratie. Twee jaar later overleed hij. De officiële doodsoorzaak was suïcide. 

België

Met dank aan keizer Napoleon en de Franse bezetting van de Zuidelijke Nederlanden vanaf 1795 was sodomie of buggerij niet meer strafbaar in wat nu België is.
 
Toen België zich onafhankelijk van Nederland verklaarde op 4 oktober 1830, nam het de Napoleontische wetten over. Inclusief het Wetboek van Strafvordering. Ook het 'nieuwe' Strafwetboek uit 1867 bestraft homoseks niet. 
 
Dat homoseks in België nooit strafbaar is geweest, betekent niet dat homo's niet geviseerd werden. Meer informatie hierover vind je in het gerelateerd nieuws hieronder terug.
Bron: 

Eigen verslaggeving, NRCHier niet op klikken aub