Tori Amos: 'Native Invader', intense kwetsbaarheid

01/10/2017 - 21:13
4
Tori Amos' muziek is ongeëvenaard. Voor het nieuwe album ‘Native Invader’ groef Amos diep in haar persoonlijke ervaringen en tast ze opnieuw haar artistieke grenzen af. Deze gerenommeerde singer-songwriter, pianiste en vurig activiste brengt met haar nieuw album inspiratie voor empowerment.

Het vijftiende studioalbum van Tori Amos heet 'Native Invader'. De cd is een intense beleving van melodie, kwetsbaarheid, protest en pijn. Enkele nummers zijn geschreven met haar moeder Mary in gedachten, die in januari een herseninfarct had en niet meer kan praten. Haar gevoel hierover verwoordt zij bijvoorbeeld in het prachtige 'Mary’s Eyes'. Het lied is deels een gebed en deels een smeekbede.

Warm en koud

De opener 'Reindeer King' is een heerlijk nummer waarbij je wordt meegenomen naar een koud winterlandschap met niets anders dan het pianospel om je warm te houden en de gevoelige en geweldige stem van Amos. Het nieuwe album van Tori Amos is uniek en psychedelisch. Het neemt je mee op een vreemde trip die je soms opwarmt en toch ook weer koud achterlaat. Voor velen kan het album als eentonig overkomen, maar haar kenmerkende passionele pianostukken brengen je weer terug bij de realiteit, namelijk dat 'Native Invader' gewoon een geweldig album is.

Beladen thema's

Amos gaat in meerdere tracks ongenadig hard tekeer tegen de Amerikaanse overheid, de president en de mensen in de zogenaamde denktanks die volgens haar alles bepalen. Het meeslepende 'Bang' stelt dan weer het onderwerp immigratie aan de kaak. Dankzij deze beladen thema’s is 'Native Invader' een plaat die boeit, je meeneemt en flink wakker schudt. Het geeft ook hoop, haar belangrijkste boodschap is namelijk dat het nog niet te laat is om de aarde te redden.

Native Invader, Tori Amos, Decca, 2017
Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: